Hlavní obsah

Kalousek uspěl ve sporu s Babišem. V kauze, kdy podle premiéra „zabil lidi cez padáky“

Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle verdiktu Nejvyššího soudu se případem musí znovu zabývat soudy nižší instance.

Článek

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uspěl u Nejvyššího soudu ve sporu s premiérem Andrejem Babišem.

Předseda senátu Petr Vojtek změnil rozhodnutí soudů tak, že se případem bude muset znovu zabývat Okresní soud Praha-západ. Vyplývá to z rozhodnutí, které zveřejnil Nejvyšší soud.

Důvodem sporu mezi Kalouskem a Babišem jsou výroky, které zazněly předloni v červenci na plénu Sněmovny. Při něm premiér mimo jiné nazval šéfa poslanců TOP 09 „ožralou“ a „zlodějem“.

Kalousek ale po premiérovi podle své žaloby chce, aby se mu omluvil kvůli tomu, že o něm také během tohoto projevu řekl, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Premiér říká, že je chráněn na plénu Sněmovny imunitou. A omluvit se Kalouskovi dříve nechtěl. Podle Babišova vyjádření k dovolání by se případem měl zabývat jen sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Kalousek však uvedl, že byl výroky premiéra nejen uražen, ale byla jím také pošpiněna jeho čest v očích veřejnosti.

Podle Nejvyššího soudu projev poslance může vyvolat nejen následky disciplinární – tedy že se jimi zabývá mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Soudce Vojtek uvedl, že v tomto případu tak nejsou důvody pro to, aby bylo řízení zastaveno, jak dříve řekly soudy, a aby se jím zabýval tento výbor.

„Pravomoc soudů k projednání sporů na ochranu osobnosti poslance, do níž bylo neoprávněně zasaženo projevem jiného poslance v Poslanecké sněmovně parlamentu, není zvláštním zákonem vyloučena, proto je soud v této věci pravomocný, a nejsou zde tedy podmínky pro zastavení řízení a postoupení věci mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny,“ uvedl soudce Vojtek.

A případ vrátit zpět k Okresnímu soudu Praha-západ.

Podle Nejvyššího soudu navíc lidé v Česku mají právo očekávat, že ústavní činitelé, které si zvolili, se budou snažit vystupovat s určitou úrovní a kulturou.

„Parlament a senát by neměly být poslanci a senátory pokládány za fóra, na nichž lze bez rozmyslu či dokonce po zralé úvaze, avšak z nízkých pohnutek pod ochranou indemnity pronést cokoli, aniž by to mělo pro řečníka nepříznivé následky,“ dodal soudce Vojtek.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu pokládá Kalouskův advokát Stanislav Balík za správné i proto, že spor podle něj přesahuje zájmy dotčených dvou politiků.

„Taková právní otázka zatím nebyla judikatorně řešena. Je to pilotní rozhodnutí pro tyto případy,“ uvedl. Dodal, že Kalouskova žaloba může vést ke kultivaci toho, co se ve Sněmovně říká.

Reklama

Doporučované