Hlavní obsah

Kalousek zůstává, i když prohrál. Tři rebelové naopak v TOP 09 končí

Kalousek volební krach ustál. Tři členové TOP 09, kteří ve Středočeském kraji „přeběhli" ke koalici s ANO, naopak skončili.

Reklama

Článek

Výkonný výbor TOP 09 se sešel ve čtvrtek ve Sněmovně, aby řešil velmi nízký zisk v krajských volbách - pouhých 5,5 procenta hlasů. Při té příležitosti Kalousek svým spolustraníkům rozdal papírky, na kterých měli anonymně sdělit, jestli si ho i nadále přejí v čele strany.

„Na základě drtivě většinového názoru setrvávám na svém rozhodnutí zůstat v čele TOP 09 a vést ji do úspěšných voleb do Poslanecké sněmovny," uvedl po několikahodinovém jednání Kalousek. Pro jeho setrvání byly tři čtvrtiny přítomných straníků.

Že vedení svého předsedu podpořilo, není překvapivé. Ve straně totiž převládl názor, že za Kalouska - sice neoblíbeného, ale alespoň známého - nemají náhradu. A i kdyby se nějaký zázračný zachránce objevil, byl by problém ho rychle zvolit.

„Nejsme v ANO, abychom vyměnili šéfa za měsíc. Volba by mohla být nejdřív na jaře. A to už je do parlamentních voleb pozdě," uvedl zdroj z jednání, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Kampaň se musí změnit

Neznamená to ale, že by se Kalousek vyhnul kritice. Některým členům se nelíbila kampaň postavená pouze na kritice Andreje Babiše a na „obraně svobody". „Ukázalo se, že tohle nefunguje. Kampaň se musí změnit," dodal další zdroj z jednání.

Výbor řešil také rozhádanou středočeskou organizaci, které se rozpadl zastupitelský klub na kraji. Tři z pěti čerstvě zvolených zastupitelů se navzdory vedení dohodli na koalici s Jaroslavou Jermanovou z hnutí ANO.

Strana zahájila proces jejich vyloučení. „Všichni tři porušili stanovy. Pokud se kterýkoli člen strany zachoval jinak, než se shodlo vedení strany, stal se přeběhlíkem," komentoval to Kalousek. TOP 09 zároveň oznámila, že začala pracovat na „vizi České republiky" pro rok 2030. Představit ji chce v lednu.

Reklama

Doporučované