Hlavní obsah

Kalouskova kampaň a akce patolízalů, vysvětluje Jermanová, proč kraj dal 45 tisíc za „analýzu festivalů“

Andrej Babiš vyzval Jaroslavu Pokornou Jermanovou, aby věc vysvětlila. Hejtmanka zareagovala po svém.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ podezřelých externistů na úřadu Středočeského kraje. Andrej Babiš řekl: Vysvětlete to! Jermanová reaguje: Jsou to jen loutky v rukou Miroslava Kalouska.

Článek

Přestože předseda ANO Andrej Babiš v pondělí vzkázal středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové, že musí vysvětlit problém se zaměstnáváním externistů na krajském úřadu Středočeského kraje, jeho místopředsedkyně se k tomu nemá.

E-mailem sice nechala rozeslat svoji vůbec první reakci na podezření, že její úřad v roce 2017 přinejmenším zbytečně utrácel desítky až stovky tisíc korun měsíčně za externisty, avšak k věcnému vysvětlení, zda to tak bylo, nebo ne, se nevyjádřila.

Jenom mimo jiné uvedla, že jde o „neustálé rozpoutávání mediálních bouří za účelem vyvíjení politického tlaku“. „Jejich snahou je pouze vyvíjení tlaku na mě a na úředníky kraje,“ uvádí se v dopise, který byl rozeslán z adresy 1. místopředsedy středočeské krajské organizace hnutí ANO Martina Hermana.

Andrej Babiš přitom v pondělí Seznamu mimo jiné řekl, že hejtmanka Pokorná Jermanová se „k tomu musí jasně postavit“. „Určitě jí napíšu, musí to vysvětlit,“ uvedl. (Rozhovor s předsedou ANO si můžete pustit ve videu v úvodu textu.)

Seznam získal desítky stran dokumentů, z nichž vyplývá, že úřad hejtmanky Pokoroné Jermanové v roce 2017 najímal desítky externistů, na jejichž účty celkově odešlo kolem 5 milionů korun.

Co tito lidé na úřadu dělali, je uvedeno jen rámcově a uvedený popis činností – namátkou „analýza hudebních festivalů“ nebo „sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby“ nebo „zajišťování monitoringu periodik“ – vzbuzuje otázky, zda jde o služby, za něž by úřad zaměstnávající vlastní úředníky musel navíc utrácet.

Kraj na to dosud navzdory dotazům opozice a médií nechce odpovědět, nepředložil zatím ani doklady, jakou práci ve skutečnosti externisté odvedli. Odmítá sdělit i jména lidí, které zaměstnával, takže není zřejmé, zda šlo o skutečné odborníky na danou práci, nebo o lidi, kteří mohou mít například vazby na ty, kdo jim práci zadávali.

Podle dokumentů, které má Seznam k dispozici, se externistům vyplácely odměny v desítkách tisíc korun měsíčně (45 tisíc za analýzu festivalů, 20 tisíc měsíčně za monitoring časopisů, 35 tisíc za poskytování zpětné vazby).

Hejtmanka Pokorná Jermanová ve své reakci na tyto dokumenty vyjadřuje názor, že jde o stejnou kampaň jako v případě z léta 2018, kdy Seznam zjistil a s pomocí videomateriálu doložil, že nechala svému manželovi k volnému soukromému užívání služební vůz.

Babiš tehdy na tato zjištění uvedl, že je to špatně. „Tak to nemá být. Mně se to nelíbí. Já jsem jí psal hned, že tomu moc nerozumím a že to má okamžitě ukončit.”

Pokorná Jermanová pak prohlásila, že se tedy auta pro manžela vzdá, ale stále opakovala, že nedělala nic špatného.

Nyní na rozdíl od Babiše opět píše, že jde – tehdy s autem i nyní s externisty – o „dva případy uměle vytvořené opozicí“ a vidí za nimi bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Kalouskovo jediné politické téma posledních měsíců bylo vytahování StB proti Babišovi. Návštěva premiéra Babiše v Bílém domě však vzala Kalouskovi i toto poslední téma. Zoufalý Miroslav Kalousek tak porušuje své vlastní pravidlo a chce podat trestní oznámení na ženu na mateřské dovolené s jediným cílem: ovlivnit případ střetu zájmů Andreje Babiše,” píše se v prohlášení Jermanové Pokorné.

Hejtmanka také napsala, že případ s autem ani aktuální kauza se smlouvami nedopadá na lidi ve středních Čechách. „Žádný z těchto případů se netýká kvality života našich obyvatel,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Reklama

Doporučované