Hlavní obsah

Kam až jdou posunout hranice lidského těla? Takhle trénují hokejisté z NHL. Překvapí vás, jaká je to věda

Podívejte se na rozhovor s uznávaným kondičním trenérem českých hokejistů Michalem Břetenářem.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Těžce popadali dech, občas si z posledních sil zakleli. Vladimír Sobotka, Jan Rutta a Tomáš Hyka se po hodině dřiny jen sotva stavěli na nohy. Seznam.cz natáčel tvrdý letní dril hokejistů NHL pod vedením kondičního trenéra Michala Břetenáře. Zátěž jim neurčovaly pocity, ale počítače a čidla na tělech.

Článek

Místo síly rychlost a výbušnost. Světový hokej se mění a ruku v ruce s tím se posouvá i způsob kondiční přípravy elitních hráčů. Seznam natáčel na tréninku tří českých hokejistů z NHL Vladimíra Sobotky (Buffalo Sabres), Jana Rutty (Chicago Blackhawks) a Tomáše Hyky (Las Vegas Golden Knights) pod vedením uznávaného kondičního experta Michala Břetenáře.

Nejednoho z vás možná překvapí, že trénink nespočíval jen v tom zvednout co nejtěžší váhy.

Styl hokeje vždy udávají největší hvězdy své éry, po nástupu Connora McDavida nebo Austona Matthewse nebyl hokej nikdy tak rychlým sportem jakým je nyní. Hráči se tomu musejí přizpůsobovat. Jak být na ledě co nejlepší? I to se odvíjí od letního drilu, který je rok od roku důmyslnější a důležitější. Jedním z nejvyhlášenějších expertů, které čeští hokejisté v létě vyhledávají na pomoc, je Michal Břetenář.

Dá se ještě ale posunout výkon lidského těla?

„To je dobrá otázka a nikdo odpověď nezná. V některých věcech popíráme padesát let zajeté věci, které v uvozovkách fungují. Trénujeme líp a efektivněji z hlediska lepší regenerace, nedochází tolik k přetížení sportovců. Ale kam až jsme schopni výkon sportovců posunout, to teprve musíme zjistit. Pořád se učíme,” říká Břetenář v rozhovoru pro Seznam.

Hokejisté pod jeho vedením nejedou daný počet cviků, zátěž jim pomáhají nastavit tzv. mox krabičky, které měří okysličení svalů a v reálném čase dokážou určit, zda sportovec může trénovat dál, nebo jeho tělo další zátěž nezvládne. Příprava profesionálních sportovců tak často spíš než samotný sport připomíná velmi složitou vědu, kterou doplňují grafy a algoritmy.

Jaké jsou slabiny českých sportovců, proč nemusí být efektivní jen běhání a zběsilé posilování? A jak vůbec funguje kondiční příprava v českých klubech?

Rozhovor s uznávaným expertem, jenž na letošní sezonu pomohl dostat do formy i fotbalistu AS Řím Patrika Schicka a za svou práci sklidil uznání i v italském deníku La Gazetta dello Sport, si pusťte ve videu nahoře.

Nikdy to nevzdávejte. Český hokejista se trápil v Kadani, teď válí za slavné Chicago.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované