Hlavní obsah

Kam až se mohou zatoulat bankovky? Někdy i do kalhot brazilského senátora

Foto: Profimedia.cz

Brazilský senátor Chico Rodrigues.

Reklama

Brazilského senátora Chica Rodriguese údajně chytili během středeční policejní razie s penězi schovanými ve spodním prádle, nešlo ovšem o to v šuplíku. Zásah vedl k jeho rezignaci následujícího dne.

Článek

Rodrigues v brazilském senátu zastupuje severní stát Roraima a zastával také pozici zástupce vedoucího agendy pro administrativu tamního prezidenta Jaira Bolsonara, informuje agentura Reuters. Právě její zdroj měl potvrdit bizarní událost, která se v zemi odehrála kvůli vyšetřování zpronevěřených peněz na boj s covidem-19.

Policejní razie se odehrála u senátora doma. Podle listu O Estado de São Paulo a jeho zdrojů ve svém spodním prádle ukryl v přepočtu více než 124 000 korun, což vedlo k jeho dočasnému zbavení funkce po dobu 90 dní. O suspendaci rozhodl soudce brazilského nejvyššího soudu Luís Roberto Barroso.

„Policejní tým vlastní záběry z druhé osobní prohlídky, která byla provedena,“ stojí ve čtvrtečním prohlášení soudce. „Avšak v tomto případě s ohledem na způsob, kterým senátor Chico Rodrigues peníze schoval, což bylo docela hluboko ve spodním prádle, nebudu tyto snímky ve zprávě publikovat, abych nezpůsobil ještě větší rozpaky.“

Podle agentury AP Rodrigues ve čtvrtek oznámil rezignaci na svou pozici zástupce prezidentovy vlády, a to po dobu, co se bude snažit dokázat svou nevinu. Ve svém vyjádření potvrdil, že se v jeho domě razie odehrála, neposkytl však další detaily. Popřel ale veškerá možná provinění a prohlásil, že za svých 30 let v politice byl vždy čistý. Navzdory žádostem se ke „kalhotové záležitosti“, propírané tamními médii, nevyjádřila ani jeho kancelář, píše Reuters.

„Abyste získali představu o tom, jak absurdní situace to byla, některé z bankovek byly potřísněny výkaly,“ komentoval událost konzervativní list Revista Crusoé, který s informací přišel. „Byla to scéna značných rozpaků,“ uvedl list o momentu, kdy policie uskutečnila svůj nález.

„Nevěřím, že by v mé vládě byla nějaká korupce,“ nechal se ve středu slyšet brazilský prezident Jair Bolsonaro, který byl na svou pozici zvolen před dvěma lety. Od samého začátku se snaží vystupovat jako protikorupční politik, jeho reputace ale nyní utrpěla další ránu, píše britský list The Guardian.

Jedním ze stínů, které padly na prezidentovu hlavu, je letošní rezignace bývalého ministra spravedlnosti Sergia Mora a jeho následná obvinění, podle kterých se Bolsonaro měl vměšovat do policejních záležitostí. Moro dříve působil jako velmi populární soudce a lidé ho znali především díky tvrdému přístupu ke korupci.

Dalším skandálem jsou také podezření týkající se jeho syna Flávia, proti kterému byla na konci září vznesena obvinění z údajné zpronevěry, praní špinavých peněz a provozování zločinecké organizace. Flávio i jeho otec ovšem popírají jakákoliv provinění.

Reklama

Doporučované