Hlavní obsah

Kam až stoupne hladina moří? Velká města jsou v ohrožení, některé ostrovy mohou zmizet

Hladiny moří se do roku 2100 zvednou až o dva metry, tvrdí nové odhady vědců.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli rychlejšímu tání ledovců v Grónsku a na Antarktidě se může hladina světových oceánů zvýšit více, než se předpokládalo. Podle nových studií může být v roce 2100 o více než dva metry výš. Dosavadní odhady se držely mezi 7 až 178 centimetry.

Článek

Nejnovější odhady ohledně vlivu tání ledovců na výšku hladiny světových moří vědci publikovali v pondělí. Podle jejich propočtů bude do konce století v ohrožení až téměř 200 milionů lidí. Experti varují, že ledovce Grónska a Antarktidy tají rychleji než kdy předtím – a v důsledku toho mohou hladiny stoupnout až o dva metry. Ještě před pár lety vědci podle BBC předpokládali, že hladina moře se zvýší o jeden metr. „Je pravděpodobné, že Západní Antarktida přechází do velmi nestabilního stavu a brzy na tom bude stejně i Východní Antarktida,“ řekl CNN hlavní autor studie profesor Jonathan Bamber z bristolské univerzity.

Od začátku měření v roce 1992 se hladiny oceánů zvedly na různých místech o 7,6 až 23 centimetrů. Tempo nyní roste a nejspíš se bude dále zrychlovat, píše CNN.

Některé tichomořské ostrovy by mohly podle nejnovější studie zcela zaniknout. Vážně postižena by byla také velká města jako Dháka, Singapur či Tokio. Také ve Spojených státech zvýšení hladiny změní podobu pobřeží, především ve státech jako je Florida. „Už nyní velké přílivy zaplavují některé ulice Miami, což se dříve nedělo,“ uvedl pro CNN Michael Freilich z NASA.

Zvyšování hladin moří neohrožuje jen lidi a města, pod vodou může do budoucna skončit i nezanedbatelné množství půdy. Ve své studii vědci předpovídají, že stoupající moře zaplaví až 1,8 milionu kilometrů čtverečních půdy, což je stejně velké území jako například Libye, připomíná BBC. V ohrožení jsou tak zejména oblasti ve střední Africe či Bangladéši, jejichž obyvatelé jsou na zemědělství závislí.

Vědci vidí jediné řešení, jak se temné budoucnosti nastíněné v nové zprávě o zvyšování hladin moří vyhnout „Tyto scénáře můžeme zmírnit, pokud v nadcházejících desetiletích dojde k výraznému snížení emisí,“ uvedl profesor Bamber.

Reklama

Doporučované