Hlavní obsah

Kam investovat v roce 2020? Wall Street má jasno

Hostem magazínu Byznys index byl Ľudovít Javorský ze společnosti Franklin Templeton.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kde vidí zajímavé příležitosti, ale i rizika v letošním roce jedna z největších investičních firem na světě? Do burzovního studia Seznamu o tom přišel hovořit Ľudovít Javorský ze společnosti Franklin Templeton.

Článek

Rok 2019 se na trzích zařadil k nejlepším v historii, ztráty vykázalo jen minimum kategorií investic. Trhy se s přehledem vyrovnaly s obavami z recese, z dopadů americko-čínských obchodních válek a silného geopolitického napětí. Letošní rok ale může být pro investory komplikovanější.

Loni americká centrální banka třikrát snížila sazby, a to za situace, kdy ekonomika byla zdravá a nezaměstnanost klesla na padesátileté minimum. Evropská centrální banka pak posunula úroky hlouběji do minusu.

„Až jednou přijde opravdu citelné zpomalení ekonomiky, recese, případně finanční krize, nebudou mít centrální banky možnost na to adekvátně reagovat, protože pomyslné náboje v podobě snížení úrokových sazeb budou vystřílené,“ varuje Ľudovít Javorský z investiční společnosti Franklin Templeton.

Navzdory tomuto riziku vidí jeden z největších hráčů na Wall Street investiční příležitosti stále na akciovém trhu. A to přesto, že ekonomika brzdí a zpomaluje i růst zisků firem. Investoři, kteří hledají výnos, se stále zaměřují na akcie, které globálně nabízejí dividendový výnos okolo 2,5 procenta, což je ve srovnání s úroky z bankovních vkladů atraktivní. To může být podle Javorského jeden z důvodů dalšího přílivu peněz do akcií.

Ľudovít Javorský

Kariéru na finančních trzích zahájil před 25 lety ve společnosti SevisBrokers zabývající se obchodováním s cennými papíry.

Po sedmi letech přešel do bankovního sektoru, kde v rámci banky Dexia působil na oddělení treasury, následně vedl podporu prodeje.

Od roku 2012 je zodpovědný za distribuci fondů Franklin Templeton Investments v Česku a na Slovensku.

V rámci investičních strategií věří Franklin Templeton především společnostem, které usilují o dlouhodobý růst bohatství prostřednictvím inovací. „Akcie inovativně zaměřených firem v kombinaci s aktivním přístupem portfoliomanažerů Franklin Templeton dokázaly dlouhodobě překonávat široké burzovní indexy,“ vysvětluje úspěšný investiční příběh Ľudovít Javorský. Fond zaměřený na inovace sází například na akcie firem, které poskytují cloudová řešení, či společností v oblasti e-commerce, internetu věcí, robotiky nebo 5G sítí.

Drobní investoři mohou v rámci široké nabídky podílových fondů najít takové, které stejně jako dluhopisy nebo akcie každý rok vyplácejí svým podílníkům odměnu v podobě kuponu nebo dividendy. „Kapitalizační třída dluhopisových fondů průběžně výnosy z kuponů reinvestuje, u distribuční třídy fondů je výnos z portfolia každý rok vyplácen investorům,“ upřesňuje fungování těchto nástrojů Javorský.

Franklin Templeton

Jedna z největších investičních společností na světě.

Institucionálním a drobným investorům spravuje – převážně v podílových fondech – majetek v objemu přes 700 miliard amerických dolarů.

Působí ve 42 zemích a zaměstnává 9 400 lidí.

Podílových fondů v České republice je registrováno přes dva tisíce, a proto nemusí být pro investory snadné se v nabídce zorientovat. „Začínajícím investorům doporučuji, aby se obrátili na zkušeného finančního nebo bankovního poradce. Ten nejdříve zjistí rizikový profil a časový horizont investora a podle toho může vhodně namixovat portfolio složené z podílových fondů. Zkušenější investor může vybírat podle toho, jaký investiční příběh mu dává smysl. Mohou to být fondy zaměřené na rozvíjející se trhy nebo na inovace, u kterých může nabídku srovnat podle nákladovosti a výnosnosti,“ radí zástupce Franklin Templeton pro Česko a Slovensko.

Velkým investičním trendem posledních let jsou pasivní strategie založené na investicích do burzovně obchodovaných fondů (ETF). Podle analytické společnosti Morningstar je takto v současnosti globálně zainvestováno přes 10 bilionů dolarů.

„Pasivní fondy dávají smysl pro snížení nákladovosti portfolia, takže když věřím, že americký akciový trh půjde nahoru, je cesta pomocí nákupu indexového fondu jednoznačně nejlepší. Když chci ale investovat do méně rozvinutých regionů, kde indexy nejsou tak efektivní, je vhodné zvolit aktivně řízený fond,“ vysvětluje Javorský výhody a nevýhody jednotlivých investičních přístupů.

Reklama

Související témata:

Doporučované