Hlavní obsah

Chceme jádro, inovace a více pracujících, Babiš představil kam má směřovat Česko

Živé vysílání tiskové konference před poradou vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Český premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem zahájil pravidelnou poradu vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

Zlepšit podmínky pro příliv nových pracovních sil, zaměřit se na jadernou energii nebo zavést nové inovační strategie. To jsou některé z cílů, které chce v blízké době splnit Česká republika. Uvedl to premér Andrej Babiš ve svém projevu před velvyslanci na každoroční poradě.

„Největší problém české ekonomiky není nezaměstnanost ale naopak nedostatek pracovních sil,“ uvedl premiér ve svém projevu. Babiš není spokojený s nastavením limitů u některých dotačních programů a chce jejich úpravu.

Premiér ve svém projevu pochválil také dobrý stav české ekonomiky. „Česká republika snižuje zadlužení eurozóny. Jsme čtvrtí v Evropě,“ uvedl Babiš s tím, že není třeba spěchat s přijetím eura.

V projevu dostalo prostor i téma klimatické krize. „Nestavíme se proti ochraně klimatu. Je ale potřeba být racionální,“ řekl Babiš. Za poslední dobu se podle Babiše emise skleníkových plynů v Česku snížily zhruba o třicet procent a v následujících letech se očekává další snížení. „V prosazování politiky o ochraně klimatu ale nemůžeme ohrozit naše hospodaření,“ doplnil premiér a poukázal na příklady evropských i světových zemí, které v plnění Pařížské dohody zaostávají.

Zaměření české energetiky je podle premiéra jasný. „Chceme 36 procent jádra. Je to čistý zdroj, nemá žádné emise. Nechápu, že jsme už nedostavěli Temelín,“ postěžoval si Babiš.

„Byl jsem zděšen, jak Evropa vyjednává s Amerikou o clech,“ řekl Babiš s tím, že zástupci EU nebyli dostatečně obchodně zdatní. Obrovský krok je podle premiéra naopak obchodní dohoda se zeměmi v jihoamerické oblasti Merkosur.

Představitelé české diplomacie a pozvaní hosté budou dnes v Černínském paláci dále hovořit o širokém spektru zahraničně politických, bezpečnostních, konzulárních, unijních a ekonomických témat.

V úvodní den porady je mezi hosty nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, který je na návštěvě Česka a čekají ho jednání s Babišem i s Petříčkem o evropských otázkách a o možném posílení spolupráce Beneluxu se zeměmi visegradské čtyřky, které nyní Česko předsedá. V úterý se porady jako host zúčastní irský ministr zahraničí Simon Coveney, kterého v Praze čeká jednání o brexitu.

Součástí porady velvyslanců pravidelně bývá i jejich setkání s prezidentem Milošem Zemanem. V uplynulých letech se konalo ve středu, letos Hrad zatím termín schůzky nepotvrdil. Loni Zeman ve své projevu před velvyslanci zdůrazňoval význam české vojenské mise v Afghánistánu a kritizoval evropské sankce uvalené na Rusko kvůli anexi Krymu a kvůli roli Moskvy v konfliktu na východě Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované