Hlavní obsah

Kam povedou Bidenovy první kroky? Prioritou bude boj s koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden by se měl v lednu oficiálně stát 46. prezidentem Spojených států amerických.

Reklama

Nově zvolený prezident Spojených států se začíná připravovat na povinnosti, které ho čekají. Jeho tým se již začal zabývat tím, jaké sliby vyřčené během kampaně může Joe Biden přeměnit ve skutečnost jako první.

Článek

Klíčové státy ještě sčítají hlasy a stávající prezident dosud neuznal porážku. Tým Joea Bidena už však plánuje první kroky nového prezidenta; jeho nejvyšší prioritou bude boj s covidem-19. Během přechodného období by měl demokratický kandidát podpořit další testování a nošení roušek, uvedl Bidenův tým.

Během pondělního dne se očekává jmenování dvanáctičlenné skupiny, která se šířící se nákaze bude speciálně věnovat, informuje americká CNN. Již během kampaně Biden navíc prohlásil, že situaci bude řešit také s předním vládním expertem na infekční nemoci Anthonym Faucim.

Cílem Bidenovy administrativy bude zajistit všem Američanům přístup k pravidelnému bezplatnému testování a poskytnout „jasné a konzistentní vedení založené na důkazech“, informuje web BBC News. Plánuje také vyzvat každého občana, aby nosil zakryté dýchací cesty, když jsou kolem něj lidé mimo jeho vlastní domácnost.

Spojené státy americké se v neděli staly první zemí, která překonala hranici 10 milionů pozitivních testů na koronavirus, píše agentura Reuters. Již delší dobu navíc USA udržují prvenství v seznamu nejhůře zasažených zemí. S covidem-19 zde zemřelo již více než 243 000 lidí.

O tom, že nově zvolený prezident splní sliby učiněné během kampaně, ujistila CNN i Symone Sandersová, Bidenova poradkyně v průběhu voleb. Jedním z těch, které slíbil opakovaně, je opětovné připojení se k Pařížská klimatické dohodě, a to v první den nástupu do funkce. Znovu se také chce připojit ke Světové zdravotnické organizaci, kterou Trump opustil v průběhu tohoto roku.

Oba tyto kroky vedou opačným směrem, než se ubíral Donald Trump. Podle CNN Biden jednoduše důvěřuje jiným věcem než jeho předchůdce. Nově zvolená hlava státu totiž uvedla i to, že zruší Trumpův zákaz cestování z některých zemí s muslimskou většinou a obnoví program, který umožňuje nelegálním přistěhovalcům, již byli do USA přivezeni jako děti, zůstat v zemi.

Výsledek voleb, kdy republikáni mají v rukou těsnou většinu Senátu, ovšem ukazuje na možné potíže, které bude Biden mít při získávání legislativních vítězství. Tým pro přechodné období, který Biden shromáždil, se však tiše připravoval již několik měsíců a v posledních týdnech zintenzivnil své aktivity. Ty zahrnují třeba zřízení webové stránky a účtů na sociálních sítích.

Během kampaně Biden uvedl řadu dalších priorit, které jeho kampaň zveřejňovala v průběhu primárek a následné hlavní volby prezidenta. Patří mezi ně řešení systémového rasismu, řešení změny klimatu nebo rozšiřování ochrany zaměstnanců odborů. Myslet pak hodlá i na transgender studenty, kterým slíbil obnovení výsad zavedených během Obamovy vlády. Ty jim zaručí přístup ke sportu, koupelnám a šatnám v souladu s jejich genderovou identitou.

Ve svém prvním sobotním projevu ve funkci zvoleného prezidenta Biden pronesl, že je „čas uzdravit“ USA, a přísahal, že „zemi nerozdělí, ale sjednotí“. Nezapomněl ani na Trumpovy příznivce, na jejichž adresu řekl: „Musíme přestat zacházet s našimi oponenty jako s nepřáteli.“

Reklama

Doporučované