Hlavní obsah

Kam s penězi v krizi? Vzácná známka je lepší než zlato

Foto: Filatelie Pěnkava

Meziarší Nitra 1 Kč z roku 1933.

Reklama

Když covid-19 napadl světové finanční trhy, začalo se investovat do komodit pandemií neotřesitelných – rekordně rostlo třeba zlato. Ještě větší jistotou mají být známky. Právě teď investoři skupují jednu milionovou.

Článek

Celková hodnota úpisu známky Meziarší Nitra 1 Kč je 990 000 korun. Tuzemská investiční online galerie Portu Gallery a prodejní divize finanční skupiny Wood & Company nabízí možnost nákupu podílu vlastnictví po dobu dvou měsíců, konkrétně do 15. října.

Investicí do filatelistické rarity otevírá Portu Gallery, investiční platforma Wood & Company, podle svého tiskového vyjádření nový sběratelský segment. K dnešní 11. hodině dopolední už 85 zájemců skoupilo polovinu známky, vložili do ní tedy přes 490 tisíc korun.

Rarita, ke které se sběratelé dostali těžko

V červnu 1933 vyšly dvě známky, které zobrazovaly Nitranský hrad a biskupský chrám. K výročí 1100 let od založení prvního křesťanského kostela na území Československa knížetem Pribinou je vydala Československá pošta, a to v celkovém nákladu asi 31,1 milionu kusů.

Zatímco zelená známka v hodnotě 50 haléřů zaujímala v emisi dvě třetiny a v hojném počtu asi 800 kusů s nepotištěným meziarším putovala i ke sběratelům, červená známka v hodnotě 1 Kč nebyla pro filatelisty v oficiálním prodeji vůbec, obdržet ji mohli pouze formou reprezentačního daru přímo od pošty.

„Do dnešní doby se jich dochovalo maximálně 20 kusů, jen několik z nich je v ‚nepoužité kvalitě se svěžím lepem‘ a v tak dobrém stavu, jako je námi nabízený kus. A právě to z něj činí podle našeho názoru dobrou investiční příležitost,“ vysvětluje vzácnost červené známky Radek Novák, filatelista a člen investiční komise Portu Gallery.

Lepší než dluhopisy, zlato i burza

Poštovní známky patří už desítky let k nejvýnosnějším alternativním investicím nejenom v době finanční krize. Podle britské společnosti Stanley Gibbons, která se prezentuje jako světová jednička v překupování známek, předčí jejich sběratelské kousky ve stabilitě růstu jak dluhopisy, tak zlato, ale třeba i hlavní index londýnské burzy FTSE 100, sdružující stovku nejhodnotnějších firem Velké Británie.

Pravost Meziarší Nitry 1 Kč atestoval přední český znalec Marek Vrba. Raritní známky tohoto stupně mohou podle Portu Gallery znehodnotit i detaily jako chybějící zoubek nebo sotva patrná, leč rozeznatelná změna původní barvy. Hodnota známky pak klesá o desítky procent.

Draží se i další kousky

Jednu z nejvzácnějších československých známek patrně zachránilo právě to, že na rozdíl od své zelené sestry o poloviční nominální hodnotě neputovala do sběratelského alba. Tam se ceniny dříve často vlepovaly pomocí filatelistických nálepek, jež jejich kvalitu následně snížily stejně jako stopy po lepení.

Vedle nového úpisu známky Nitra 1933 nabízí online galerie aktuálně možnost investovat také do historického automobilu Alfa Romeo 1900C z roku 1953 a otevřít se má i další alternativa v podobě sudu archivní whisky Caperdonich z roku 1997. Rovněž tyto sběratelské předměty, jako například i vzácné mince nebo hodinky, podle Portu Gallery v době finanční krize na hodnotě neztrácejí, ale stoupají.

„Výhodou těchto produktů je, že jsou cenově velmi stabilní a ve střednědobém až dlouhodobém horizontu generují velice slušné zhodnocení,“ dodává na internetovém portálu výstavní skříně sběratel a investor Radek Novák, který provozuje web postovni-znamky.eu.

Reklama

Doporučované