Hlavní obsah

Kam se hrabe telenovela. Drama sestupů a bojů o postup v druhé anglické lize

Foto: Profimedia.cz

Poslední kolo druhé anglické ligy nabídlo strhující drama na třech frontách, kde se situace měnila co pár vteřin.

Reklama

Závěrečné kolo druhé anglické ligy nabídlo nevídané drama. V posledním souběžně hraném kole se průběžná tabulka určující postupující a naopak sestupující týmy několikrát měnila. Kdo postoupil a proč sestup řídí úředníci?

Článek

Příběh posledního kola druhé nejvyšší anglické ligy zaručeně potěšil milovníky hororových filmů. Anglická Championship totiž promítala až neskutečný příběh, ve kterém kluby bojovaly na třech frontách, a divák tak mnohdy současné dění nemohl ani stíhat.

Pojďme si proto postupně rozebrat sled událostí, jež vedly k určení přímých postupujících týmů do Premier League, celků, které budou o posun do nejvyšší soutěže bojovat v play-off, a v neposlední řadě i klubů, jež se po posledním kole s druhou anglickou ligou musely rozloučit, nebo si to alespoň myslí.

Postup

Jedno jisté před 46. kolem anglické Championship přece jen bylo. Přímý postup zpět mezi anglickou smetánku si po dlouhých 16 letech zajistil tradiční klub Leeds United, a dokončil tak jeden velmi zajímavý příběh.

The Whites totiž z Premier League sestoupili v roce 2004 a od té doby to s nimi bylo jako na houpačce. Po třech sezonách marného snažení o návrat do nejvyšší anglické soutěže totiž přišel naopak další sešup směrem dolů, který příznivci Leeds, a že jich po celé Anglii hezkých pár je, nesli velmi nelibě, koneckonců ještě aby ne.

Klub, jenž má za zády jedny z nejznámějších ultras fanoušků nejen na ostrovech, po pádu do třetí ligy pokračoval v nastaveném trendu, tedy v tříletém setrvání v jedné soutěži. K radosti všech v téměř milionovém městě tentokrát ale klub směřoval o patro výše, zpět do Championship.

Dalších deset let se Leeds potloukal ve středu druholigové tabulky. Na začátku nové dekády ale přišel vytoužený postup, na který dala družině slavného trenéra Marcela Bielsy razítko prohra druhého West Bromwiche na půdě o udržení bojujícího Huddersfieldu.

Prohra Albionu sice vyřešila otázku postupu Leedsu, naopak ale zdramatizovala boj o druhé postupové místo, o kterém tak před závěrečným kolem nahlas debatovaly hned tři týmy.

Zaváhání druhého, v té době tedy zatím postupujícího West Bromu, nevyužil třetí Brentford, jenž taktéž prohrál se Stoke City. Z týmů, které mohly pomýšlet na přímý posun mezi elitu, vyhrál jen Fulham, jenž se tak dostal druhému West Bromu a třetímu Brentfordu na dostřel jednoho, respektive dvou bodů.

Před závěrečným kolem tak byly postupové karty rozdány jasně. Druhému Albionu k jistotě postupu stačila jakákoliv výhra na domácím stadionu s QPR. V případě remízy by musel spoléhat na zaváhání Brentfordu, a pokud by klub z hrabství West Midlands dokonce prohrál, potřeboval by i pomoc o udržení bojujícího Wiganu v zápase s Fulhamem.

Úderem půl deváté večer se otázka druhého přímého postupujícího měla za 90 minut rozřešit. První nápověda k tajence jména klubu, který příští rok změří síly s Liverpoolem, Manchesterem City či opět s Leeds United, přišla ve 32. minutě na půdě Wiganu Athletic, kde se za domácí dokázal prosadit útočník Kieffer Moore. West Bromwich tak byl zase o něco blíže postupu, ale ne na dlouho.

Stadion The Hawthorns totiž ovládlo jen o dvě minuty po vedoucím gólu domácího týmu ve Wiganu ohromující ticho. Za hostující QPR ve 34. minutě otevřel skóre utkání Ryan Manning a zvýšil naděje na postup prozatím třetího Brentfordu, opět ale jen na několik málo minut.

V Griffin Parku v Londýně totiž domácí Brentford o 7 minut později, tudíž ve 41. minutě utkání, inkasoval gól, který vstřelil útočník hostí z Barnsley Callum Styles. Za současné situace tak bylo všechno při starém, přesně jako před začátkem posledního kola. Postupoval by West Bromwich s 82 body a Brentford s 81 body by následoval do play-off Fulham, který by měl bodů 80.

Současnému postavení tabulky ještě více napovídala gólová akce těsně před koncem prvního poločasu na hřišti West Bromwiche. V modrobílém pruhovaném dresu se za domácí prosadil Grady Diangana a svůj tým posunul mílovými kroky k vytouženému cíli.

Po prvním poločase by tak postupoval právě West Bromwich s 85 body, do play-off by šel z třetího místa a 81 body Brentford a čtvrtá pozice by připadla Fulhamu, který by po posledním ligovém kole měl bodů 80.

Že se ale fotbal hraje na dva poločasy a až do poslední minuty, nebo spíše vteřiny, víme všichni, proto pokračujme děním ve druhém dějství. Minimálně začátek závěrečné půle základní části sezony přitom neudělal radost v hlavním městě Velké Británie.

Fanouškům a realizačnímu tým Brentfordu totiž rozsvítily obrazovky mobilních telefonů naráz dvě notifikace, jež informovaly o změně stavu v Bromwichi, kde ve 49. minutě dostal domácí do vedení Robinson, a o vyrovnání skóre na hřišti Wiganu, který prozatím poslal do sestupových končin Kebano v dresu Fulhamu.

Alespoň naději dala Brentfordu a Fulhamu gólová akce QPR ze 61. minuty v podání Ezeho. Londýňanům (Brentfordu) by tak za současného stavu případné otočení skóre ze stavu 0:1 stačilo k postupu. Jako by i hráče Brentfordu zpráva z dění na hřišti West Bromu povzbudila a donutila se ještě snažit. V 73. minutě totiž dostal „Včely“ zpět do boje o přímý postup da Silva, když srovnával na 1:1. O postupujícím do Premier League tak mohl rozhodnout jediný gól na hřišti Brentfordu.

A nakonec i doopravdy rozhodl, leč v neprospěch domácích. V nastaveném čase totiž ukončil naděje „Bees“ hostující obránce Oduor, jenž dal svůj vůbec první gól v dospělém fotbale. Brentford tak ztratil naději na přímý postup a stejně tak i Fulham, který se už nedokázal prosadit na hřišti Wiganu a jen remizoval. Naopak ve West Bromwichi už létaly špunty sektu a oslavoval se po dvou letech návrat do Premier League.

Play-off

Dvě ze čtyř pozic v závěrečných bojích o poslední postupové místo do Premier League už tedy máme obsazené třetím Brentfordem a čtvrtým Fulhamem. V otázce rozřešení postupu nám tak zbývá už jen doplnit obsazení zbývajících dvou příček zaručujících jistotu play-off - a k tomu budeme potřebovat kalkulačku.

Kdo obsadí páté a šesté místo, zaručující účast v play-off, se před posledním kolem anglické Championship zdálo jako nejméně napínavé drama, jestli vůbec drama. Současně šestému Cardiffu totiž k jistotě stačila, díky jeho pozitivnímu skóre, téměř jakákoliv výhra či remíza, za určitých okolností si mohli dovolit Velšané i prohru, a to v případě, kdy by jejich zápas skončil stejným gólovým rozdílem jako utkání prozatím sedmé, rovněž velšské, Swansea. Pátému Nottinghamu by účast v play-off zajistil jakýkoliv bodový zisk. Naopak pozici v bojích o postup by ztratil jen v případě vysoké prohry.

Klub z hlavního města Walesu přitom čekalo utkání s o udržení bojujícím Hullem, Nottingham měl před sebou zápas se Stoke City, které už de facto o nic nehrálo. Swansea pak čekalo utkání s Readingem, jenž na tom byl stejně jako Stoke.

V prvních dvaceti minutách padlo po jedné brance na všech stadionech. Utkání se přitom nevyvíjelo pozitivně jen pro Nottingham Forest, který prohrával po gólu Stoke City. Velšské celky se naopak dostaly do vedení. I tak ale za daného skóre zůstávalo v tabulce vše při starém, tedy do play-off by postupoval Cardiff a Nottingham.

Do poločasu se Cardiff prosadil ještě jednou a už téměř nebyl pochyb, že bude součástí dalších bojů o postup do Premier League. Naopak Swansea se vidina play-off značně vzdálila poté, co inkasovala ve 43. minutě z penalty, z čehož měli značnou radost v Nottinghamu, kde domácí stále prohrávali 0:1. I tak by ale stále play-off hráli. Tím spíš, když po dvaceti minutách druhého poločasu dokázal vyrovnat Portugalec Figueiredo.

Od vyrovnávací branky Nottinghamu ale věci nabraly raketový, a hlavně zcela nečekaný spád. V Readingu poslal Swansea do vedení Routledge. Ve dvě stě kilometrů vzdáleném Nottinghamu se o sedm minut později prosadil McClean a Stoke šlo znovu do vedení, a to dokonce do dvoubrankového, jelikož o pět minut později zvýšil na 1:3 Gregory.

O osudu obou týmů rozhodlo závěrečných 10 minut. V Readingu totiž došlo k další změně skóre v 82. minutě, kdy Swansea zvýšilo už na 3:1 a od přeskočení Nottinghamu v tabulce mu scházely už jen dva góly. A světe, div se, ty jako zázrakem nakonec i přišly. V první minutě nastavení uzavřel skóre zápasu Reading-Swansea Routledge na 1:4.

Dílo ale bylo dokonáno v Nottinghamu, kde domácí inkasovali v páté minutě nastavení, a to ještě vlastním gólem. Právě branka v závěrečných vteřinách utkání rozhodla o tom, že domácí ztratili pozici v play-off kvůli rozdílu skóre. A to i přesto, že ještě před zápasem měli kladné skóre +11 a Swansea jen +6. Obě utkání skončila 1:4 ve prospěch hostí, což způsobilo to, že Swansea základní část ukončila s rozdílem skóre +9 a Nottingham jen +8. Do play-off se tak téměř zázrakem podívá Swansea.

Sestup

Do sestupových bojů byly namočené týmy Hullu, Wiganu, Charltonu a Barnsley. Wigan by přitom sestupové starosti vůbec nemusel mít. Jenže klub nedávno změnil majitele a nový vlastník údajně kvůli pandemii koronaviru musí do insolvence. Právě fakt, že klub má tak velké finanční potíže, způsobil i to, proč bylo vedení ligy nuceno mu dle řádů soutěže odebrat dvanáct bodů. Místo 58 bodů tak měl Wigan před závěrečným kolem na kontě jen 46 a k udržení nutně potřeboval vyhrát.

Ze zápasů o titul už víme, že se mu to na domácí půdě s Fulhamem nepodařilo, a obsadil tak předposlední sestupové místo. Neslavně dopadla i snaha hráčů Hullu, kteří alespoň k naději udržení museli naplno bodovat v utkání s Cardiffem, který jim ale nedal šanci, a již bylo zmíněno, že Hull prohrál 0:3.

Jediný tým, kterému se povedlo bodovat proti výše postavenému soupeři, bylo Barnsley, které se svým vítězstvím na půdě Brentfordu zachránilo v nastaveném čase a „Včelám“ vzalo naději na přímý postup.

Největší poražený je ale na sestupových pozicích určitě Wigan, jehož hráči v posledních patnácti zápasech prohráli jen jedinkrát, a přesto jsou odsouzeni k sestupu, a kdoví jestli ne k rozpuštění klubu. I tak se ale možná najdou lidé, kteří mají k Athletic blízký vztah a ze sestupu mají radost.

Údajně by jedním takovým člověkem měl být bývalý majitel klubu Stanley Choi. V zahraničních médiích totiž proběhla informace, že hongkongský podnikatel měl údajně vsadit na sestup, dnes již svého bývalého klubu, obrovskou částku. Spekulace umocnilo i video, jež kolovalo po sociálních sítích, ve kterém o astronomické částce vsazené na sestup tradičního klubu hovoří šéf anglických ligových soutěží Richard Parry.

Wigan se ale proti rozhodnutí vedení soutěže a odebrání dvanácti bodů odvolal a nyní čeká na rozhodnutí. Klub požadoval například odebrání bodů v příštím ročníku. Body se navíc můžou za nesrovnalosti odečíst po sezoně ještě i Sheffieldu Wednesday. O sestupu tak nakonec možná rozhodnou šikovní advokáti a nikoli střelci a gólmani.

Reklama

Doporučované