Hlavní obsah

Babiš se sám připravil o vládu, ukazují data

Andrej Babiš by na výhru musel aktivizovat nové voliče a neubírat svým potenciálním spojencům. Fakt, že jim odvedl voliče k sobě, mu sice zvýšil celkový procentuální zisk, ale dva možné spojence to vyhnalo ze Sněmovny.

Reklama

Článek

Andrej Babiš útočil na Piráty, ale voliče mu bralo uskupení Spolu. Udržel si více než polovinu minulých voličů, přitvrdil rétoriku, nasadil vlastenecký tón. Odvedl tím významnou část voličů stran z okraje politického spektra, SPD a KSČM, s nimiž teoreticky mohl skládat koalici. Vybrakoval i zbytky voličů sociální demokracie, s níž doposud vládl a která se nyní do Sněmovny vůbec nedostala.

Zjištění o přesunech voličů zpracoval pro Seznam Zprávy matematik, statistik a geograf Michal Škop, který je mimo jiné autorem volebních kalkulaček.

Jak číst grafy s přesuny voličů

🔶 První náhled vždy zobrazuje, kam se přesunuli voliči ze sněmovních voleb 2017.

🔶 Druhý pak ukazuje, odkud sbíraly voliče strany ve volbách letošních.

🔶 Kliknutím na barevný obdélník po stranách grafu se zobrazí vybraná strana nebo koalice.

Andreji Babišovi by paradoxně nižší volební zisk přinesl větší šanci na sestavení vládní většiny ve Sněmovně. Aktivizace 140 tisíc nevoličů, kteří se rozhodli dát letos svůj hlas hnutí ANO, zhruba vyrovnala odliv 120 tisíc bývalých voličů ANO, kteří k volbám letos naopak nešli. Přes 150 tisíc mu totiž vzala koalice Spolu.

Spolu odsálo nejvíce voličů ANO

Koalici Spolu podle analýzy přesunu voličů tvoří jádro ODS (340 tisíc voličů), což jsou zhruba tři čtvrtiny z těch, kdo volili v minulých sněmovních volbách ODS. Hnutí ANO koalice odsála 160 tisíc voličů a celých 220 tisíc voličů odvedla Pirátům. U lidovců si udržela jen mírně nadpoloviční většinu a u TOP 09 jen čistou polovinu. 80 tisíc bývalých voličů TOP 09 letos volilo koalici Piráti + STAN.

K tomu se koalici ODS + KDU-ČSL + TOP 09 podařilo přivést k urnám více nevoličů (200 tisíc) než Andreji Babišovi (140 tisíc).

Piráti a STAN odvedli třetinu voličů TOP 09

Piráti si jako jediní ze sněmovních stran své voliče neudrželi ani z poloviny (zůstalo jich zhruba 180 tisíc). V absolutních číslech ale stále měli třikrát více voličů než Starostové a nezávislí (odhadem 60 tisíc).

Koalice Piráti a Starostové si z ODS přivedla 120 tisíc voličů a stotisícové manko (koalice Spolu jim totiž odvedla více než 200 tisíc voličů) pak dorovnali aktivizací zhruba stejného počtu nevoličů.

Jádro koalice Pirátů a STAN tvoří hlavně voliči Pirátů (zhruba 160 tisíc) a přesunulo se k nim přibližně 120 tisíc voličů ODS. Dalších zhruba 100 tisíc voličů přišlo od Starostů. Voliči TOP 09 tvoří čtvrtý nejpočetnější díl (zhruba 80 tisíc).

Nejvíc voličů SPD odvedlo ANO

I když se relativně střízlivý výsledek SPD přičítá hlavně odlivu voličů směrem ke stranám a hnutím, které se do Sněmovny nedostaly (zejména Volný blok a Trikolóra), největší díl voličů SPD (zhruba 120 tisíc, což je skoro čtvrtina) ve skutečnosti přilákalo ANO.

Ostatní subjekty přitáhly jen asi pětinu voličů SPD (asi 100 tisíc).

SPD si udržela zhruba 200 tisíc svých voličů, 100 tisíc jich odvedla od ANO, plus se jí podařilo aktivizovat 100 tisíc lidí, kteří v minulých volbách nevolili.

Jak se přesuny voličů počítají

Výpočet matematika, statistika a geografa Michala Škopa, který je také autorem volebních kalkulaček a vyhodnocuje volební modely, umí vyčíslit nejpravděpodobnější pohyby voličů mezi stranami i jejich aktivitu u voleb.

Používají se k tomu počítače, které zpracovávají výsledky za jednotlivé volební okrsky a porovnávají je s výsledky uplynulých voleb.

Metoda, podle níž se odhalují struktury voličských přesunů, se nazývá ekologická inference. Jde o statistickou metodu, která podle rozptylu počtu hlasů pro jednotlivé strany určuje nejpravděpodobnější strukturu voličských přesunů.

To se děje ve velkém množství geografických jednotek, např. v obcích nebo volebních okrscích. Ekologická inference je poměrně složitou statistickou metodou založenou na tzv. bayesovském počtu.

Reklama

Doporučované