Hlavní obsah

Kam se ztratilo auto za dva miliony od Haškova kraje? Radní slíbil, že to prověří

Foto: Vojtěch Blažek

Terénní auto pořízené Jihomoravským krajem pro případ přírodních katastrof.

Reklama

Seznam zjistil, že nikdo netuší, kdo drahé auto skoro rok využíval. Vyžádám si k tomu podklady, slíbil jihomoravský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Článek

Záhada, kdo vlastně využíval terénní Land Rover, který si za více než dva miliony korun pořídila v éře sociálního demokrata hejtmana Michala Haška jihomoravská záchranka z krajských peněz, začala zajímat i nynější krajské radní.

Jak Seznam napsal, terénní vůz si záchranka pořídila v roce 2016. Jenže místo k záchranářům byl vůz odvezen na krajský úřad a než se vrátil záchrance, najel 12 tisíc kilometrů. Chybí ale záznamy, kdo, kam a proč s vozem pořízeným z veřejných peněz pro krizové situace jezdil.

Nynější krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO) v rozhovoru pro Seznam prohlásil, že si k provozu auta a okolnostem nákupu, které se vážou k době předchozího krajského vedení, vyžádá podklady.

„Nechám to prověřit. Ale dejte mi nějaký čas, teď o tom nemám žádné informace,“ řekl Vojta.

Seznam vypátral, že Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje nejprve dostala v roce 2015 od krajských zastupitelů dotaci 2,1 milionu korun na nákup vozidla „krizové připravenosti“. Tedy silného stroje s automatickou převodovkou, třílitrovým motorem a také modrými výstražnými světly.

Land Rover Defender pak ale na 10 měsíců skončil na krajském úřadu. Podle zjištění Seznamu ho v lednu 2016 ze záchranky vyzvedl úředník Jan Slánský, pobočník tehdejšího hejtmana Haška. A v říjnu po krajských volbách 2016, v nichž Hašek propadl, vůz zase Slánský vrátil záchrance.

„Je možné, že jsem ho třeba převezl ze záchranky na kraj, ale rozhodně jsem s tím autem nějak nejezdil, že bych ho měl v užívání,“ připustil pro Seznam Slánský.

Že by s vozem jezdil bývalý hejtman, se neví. Michal Hašek komunikující se Seznamem pouze přes SMSky ani na opakovaný přímý dotaz neodpověděl.

Rozhovor: Poslechněte si, co Jan Slánský řekl o Land Roveru od záchranky.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Nynější krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta řekl, že se na okolnosti pořízení automobilu a jeho provoz bude ptát i šéfa záchranky Milana Klusáka, který je pod smlouvou na nákup Land Roveru podepsaný.

„Oslovím pana ředitele, abych zjistil víc,“ uvedl Vojta.

Na to, kdo s vozem většinu roku 2016 jezdil a kdo platil naftu, se ptal šéfa záchranky i Seznam, Milan Klusák však odpověděl, že je mu to jedno.

„Proč by mě to zajímalo? Veškerý majetek záchranky je majetkem Jihomoravského kraje,“ uvedl ředitel Klusák.

Mluvčí kraje Monika Brindzáková zase říká, že se v úřadu nedochovaly k autu žádné záznamy.

Podle dokumentů, které Seznam shromáždil, vedla k Land Roveru knihu jízd po celou dobu záchranka. Jednotlivé jízdy však nejsou rozepsané, takže jediné, co je možné vyčíst, je celkový počet najetých kilometrů. Jako řidič je pak podepsáný automechanik záchranky.

Dnes už Land Rover záchrance slouží, mají ho k dispozici letečtí záchranáři.

A změnil se: Když sloužil někomu na krajském úřadu, měl civilní barvu – šedou metalízu. Nyní je přelakován na na svítivě žlutou, jaká je běžná u sanitek.

Reklama

Související témata:

Doporučované