Hlavní obsah

Kam skutečně můžete cestovat? Semafor vás posílá do slepé ulice

Foto: Cestujlevne.com

Realistický přehled zemí, do kterých je možné cestovat, připravil portál Cestujlevne.com.

Reklama

Skutečný seznam zemí, do kterých lze z České republiky vycestovat, je mnohem skromnější, než na první pohled vyplývá z mapky takzvaných bezpečných zemí.

Článek

Vláda v pondělí představila takzvaný semafor zemí s rizikem nákazy onemocněním covid-19. Mapkou se zeleně vybarvenými zeměmi velké části Evropy se nejdříve na Twitteru pochlubil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a v těsném závěsu ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Země jsou rozdělené do tří kategorií, jež značí nízké, střední a vysoké riziko. Omezení, která český stát pro jednotlivé země má, se ale logicky týkají pouze cesty do České republiky v případě lidí žijících v Česku, tedy až při návratu domů. Občané Česka a cizinci s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v Česku se mohou bez omezení vrátit ze států v prvních dvou kategoriích. Při cestě z rizikových zemí se musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším než čtyři dny, v opačném případě je čeká karanténa.

Cizinci přijíždějící do Česka se budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří třeba Itálie, Španělsko nebo Francie.

Skutečný seznam zemí, do kterých lze z České republiky vycestovat, ale vypadá úplně jinak. Česká republika nemůže svým občanům bránit v návštěvě cizích zemí, velká část světa včetně řady evropských zemí ale uzavřela hranice, a cestování tak ve skutečnosti není možné.

Foto: vlada.cz

Ministr Vojtěch ukazuje po jednání vlády země, které jsou podle něj bezpečné. Bez ohledu na to, že většina zemí po celém světě uzavřela hranice a do mnoha z nich navíc neexistuje žádné spojení.

Například Švýcarsko, na vládní mapce vybarvené zeleně, plánuje otevření hranic pro všechny země schengenského prostoru až 6. července. Do té doby mají vyjednané vlastní podmínky pro vstup například pendleři z okolních států. Podobně je na tom zelené Rumunsko, které ale podle informací ministerstva zahraničí povoluje vstup pouze příbuzným Rumunů, lidem cestujícím kvůli práci a dalším vybraným skupinám.

Finsko zase chystá uvolnění některých opatření k 14. červnu, i po tomto datu ale bude možné do země cestovat pouze za konkrétním cílem, jako je práce nebo studium. Po příjezdu navíc cizince čeká čtrnáctidenní karanténa, která umožňuje vycházet z domu pouze do práce a kvůli vyřízení nezbytných záležitostí.

Bez ohledu na mapku, kterou v pondělí představila vláda, zveřejňuje ministerstvo zahraničních věcí na svých internetových stránkách informace o cestování do všech zemí po celém světě. Ze zpráv od českých ambasád vyplývá, že řada zemí v schengenském prostoru Čechy do své země nepustí, mimo Evropu je potom cestování prakticky nemožné.

Cestovky vyhlížejí klienty

Mapka zveřejněná vládou může mít jeden pozitivní dopad, a to nepřímou podporu cestovních kanceláří, které českým zákazníkům nabízejí zejména pobyty u Středozemního moře. Například CK Travel Family v tiskové zprávě uvádí, že po uklidnění veřejnosti od vlády očekává nárůst poptávky.

„Nabídka Travel Family je dlouhodobě postavena primárně na bezpečných destinacích, kam bude možné cestovat bez omezení. Z 80 % je tvořena hlavně Chorvatskem, Řeckem, Kyprem a Bulharskem. Očekáváme nárůst poptávky ze strany klientů, kteří na toto rozhodnutí vlády čekali a nyní mají možnost vybírat si svoji dovolenou z portfolia bezpečných destinací,“ uvedl jednatel firmy Ivan Lackovič.

„Dále očekáváme, že na seznam bezpečných zemí brzy přibude i Černá Hora, která dle vyjádření černohorského premiéra je dnes jedinou zemí v Evropě bez výskytu případu koronaviru,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované