Hlavní obsah

Kam v Praze vyrazit na výlet do přírody? Nabízíme 10 tipů

Foto: Profimedia.cz

Prokopské údolí v Praze.

Reklama

Praha není jenom Karlův most a Pražský hrad, ale také příroda. Podívejte se na 10 tipů, kam v Praze vyrazit, pokud si chcete užít klidu v krásných lesoparcích a parcích.

Článek

Každý si při zmínění Prahy představí historické centrum, kde se nachází Pražský Hrad, Karlův most, Václavské a Staroměstské náměstí, orloj a další historické památky, kam každoročně míří desetitisíce turistů. Pokud ale máte raději přírodu, i v Praze existují místa, kde si budete připadat jako mimo velkoměsto.

Přírodní park Klánovice-Čihadla

Foto: Profimedia.cz

Přírodní park Klánovice-Čihadla.

Největší přírodní park na území Prahy, který má rozlohu 970 hektarů, to je přírodní park Klánovice-Čihadla. Ve východní části se nacházejí převážně lesní porosty, lákadlem západní části je několik vodních ploch - rybník Martiňák, Velký Počernický rybník nebo zatopená pískovna. Park je ideální pro výlety pěší nebo na kole. Nachází se zde naučná stezka, která má 21. zastávek, začíná u pískovny a končí u dálničního mostu.

Chuchelský háj

Foto: Profimedia.cz

Chuchelský háj.

Jak už název napovídá, Chuchelský háj se nachází v pražské Chuchli, přesněji se rozkládá mezi Velkou a Malou Chuchlí. Jeho rozloha je necelých 150 hektarů. V místě blízko sebe naleznete jak rozlehlé lesy, tak romantické skály. Můžete se vydat na naučnou stezku, která má 14 zastávek, začíná poblíž zastávky městské hromadné dopravy Hlubočepy (tramvaj č. 12,14, 20 a autobus č. 120,128) a končí na zastávce autobusu č. 244. Dalším lákadlem Chuchelského háje je minizoo, dětská hřiště nebo možnost vydat se sem na kole.

Divoká Šárka

Foto: Profimedia.cz

Divoká Šárka - Šestákova skála a koupaliště Džbán.

Jednou z nejnavštěvovanějších a nejznámějších přírodních krajin v Praze je Divoká Šárka. Patří k nejrozsáhlejším parkům v hlavním městě a při její návštěvě budete mít chvílemi pocit, že už nejste ve velkoměstě. Nachází se zde strmé skály, rozsáhlé lesy nebo louky. V létě nabízí i místa na koupání - koupaliště Džbán nebo koupaliště Divoká Šárka. V lese je veřejné ohniště, lavičky i dětská hřiště. Divoká Šárka je i velmi dobře přístupná městskou hromadnou dopravou, dostanete se sem autobusem, tramvají, metrem i vlakem.

Hostivařský lesopark a přehrada

Foto: Profimedia.cz

Hostivařská přehrada.

Lesopark v Hostivaři, jehož rozloha činí 194 hektarů, vznikl v 60. letech minulého století v sousedství Hostivařské nádrže. Prvně sloužil jako rekreační zázemí pro nově vybudovanou čtvrť Jižní Město. Nachází se zde velké množství laviček, altánů nebo dětská hřiště. Pro milovníky ohně je tu volně přístupné ohniště a pikniková místa. Využít se dá řada cyklotras, turistická stezka nebo naučná stezka Povodím Botiče. K osvěžení v parných dnech lze využít Hostivařskou přehradu, kde se nachází písečné pláže.

Riegrovy sady

Foto: Profimedia.cz

Riegrovy sady - výhled na centrum Prahy.

V centru Prahy na Vinohradech se nachází park Riegrovy sady, který je pojmenován po českém politikovi F. L. Riegrovi. Na 11 hektarech se nachází rozsáhlé travnaté plochy jako stvořené pro piknik nebo jen posezení s přáteli, dětská hřiště, sportoviště i spousta hospůdek, kde se lze osvěžit studeným nápojem. Riegrovy sady také nabízejí jedinečný výhled na centrum Prahy - na Pražský Hrad nebo Petřín. Přístup do parku je neomezený. Příchodem z Italské ulice narazíte na pomník F. L. Riegra, z Chopinovy ulice se nejlépe dostanete k dětskému hřišti, z Vozové ulice zase projdete kamennou branou.

Prokopské údolí

Foto: Profimedia.cz

Prokopské údolí.

Jedním z nejkrásnějších míst nacházejících se na území Prahy je Prokopské údolí, které je zákonně chráněno od roku 1978. Kaňon v údolí, který vznikal erozní činností během posledního milionu let, dosahuje místy hloubky až 70 metrů. Kromě jezírek, lomů nebo skalních výběžků, můžete využít naučnou stezku, která začíná v Butovicích a napojí se na naučnou stezku Řeporyje-Hlubočepy Údolím Dalejského potoka. Ta vás vezme Prokopským údolím a seznámí nejen s historií, ale také místní flórou a faunou. Prokopské údolí se objevilo i v dnes kultovním filmu Pelíšky v jedné z ikonických scén „muž s koženou brašnou“.

Ďáblický háj

Foto: Profimedia.cz

Ďáblický háj - výhled na Prahu.

Ďáblický háj se nachází na kopci Ládví, který je nejvyšším bodem Prahy na pravém břehu Vltavy a tyčí se ve výšce 359 metrů nad mořem. Rozloha parku je 62 hektarů a patří k těm menším na území hlavního města. Tento lesopark je hojně využíván pro procházky, relaxaci v přírodě, běh nebo jízdu na kole. Místo přeje i turistice, nachází se tu několik turisticky značených tras. Rodiče potěší i nabídka několika dětských hřišť a prolézaček.

Letenské sady

Foto: Profimedia.cz

Letenské sady.

Letenské sady jsou největší nezastavěnou zelenou plochou v Praze. Je zde krásný výhled na Vltavu a celou Prahu. Letenské sady nabízejí mnoho možností pro trávení volného času. Cyklisté zde mají cyklostezku vedoucí parkem, děti dětská hřiště a pejskaři dokonce psí hřiště. Park slouží také k relaxaci, procházkám, kulturním i sportovním aktivitám. Na své si přijdou i milovníci jídla a pití. V čele Letenských sadů stojí kyvadlo metronomu vysoké necelých 25 metrů. Dříve na stejném místě stával Stalinův pomník. Místo je dnes rájem příznivců skateboardu, nachází se zde bar s lehátky a dalším nádherným výhledem na Prahu.

Modřanská rokle

Modřanská rokle, jejíž délka je zhruba 3 kilometry, se nachází na pravé straně Vltavy na jihu Prahy v blízkosti Libušského potoka. Vznikla během čtvrtohor při zahlubování vltavského údolí. Dříve se Modřanské rokli říkalo Doly, podle několika lomů a byla prakticky bezlesá. Zalesňování začalo až ve 20. letech 20. století. Dnes se v rokli nachází naučná stezka, která návštěvníky seznámí s historií, faunou i flórou, po cestě minete několik studánek a vodopádů. Stezka je asfaltová a dlouhá zhruba 5 kilometrů, je tedy vhodná pro cyklisty i rodiny s dětmi a kočárky. Poblíž vodní nádrže se nachází také dětské hřiště.

Stromovka

Foto: Profimedia.cz

Park Stromovka.

Královská obora, dnes spíše známá jako park Stromovka, se nachází vedle holešovického Výstaviště. Na zhruba 95 hektarech zelené plochy se nachází travnaté plochy a soustavy rybníků. Park je protkaný cestami, které se dají využít k procházce, projížďce na bruslích nebo na kole. Rodiny s dětmi mohou navštívit pikniková místa nebo nějaké z mnoha dětských hřišť. Rybníky jsou v parku zásobovány vodou z Vltavy zavlažovacím systémem z 16. století - Rudolfovou štolou - která je světovým unikátem.

Mapa všech zmíněných míst

Reklama

Související témata:

Doporučované