Hlavní obsah

Kam zamíří Dalík z vězení? Za snoubenkou a nejspíš do Švýcarska

Marek Dalík opouští věznici ve Znojmě.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Znojemský soud v pondělí rozhodl o podmíněném propuštění lobbisty Marka Dalíka se zkušební dobou na 5 let.

Článek

Bylo krátce po jedné hodině odpoledne, když podnikatel a lobbista Marek Dalík zavřel dveře znojemské věznice. Přestože při výkonu trestu několikrát káznici kvůli vězeňské práci opustil, teprve po dvou letech se dočkal prominutí zbytku pětileté sazby.

Nastoupil do černého džípu, který řídil jeho obhájce Martin Klimo, a za černými skly zmizel v autě. S novináři mluvit nechtěl.

Za mřížemi byl od šestého listopadu 2017. Více než půl roku z trestu si odpykal ještě předtím.

Jeho další kroky teď povedou za nejbližší rodinou. „Se svou snoubenkou byl i v době výkonu trestu ve frekventovanějším kontaktu. Má se kam vrátit, mají společné bydlení,“ zaznělo u soudu.

Bývalý lobbista při své krátké řeči také uvedl, že by se dlouhodoběji mohl přemístit do Švýcarska. Jeho společnost tam provozuje opravený penzion.

O tom, že po návratu na svobodu nechce zůstat v Česku, Dalík promluvil v rozhovoru pro server Neovlivní.cz těsně před nástupem do vězení.

„Odstěhuji se z České republiky. Mám tu nějakou firmu, kterou budu mít dál, která mi vydělává peníze, ale žít tu nebudu. Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita,” řekl tehdy Dalík.

Lobbista si podle trestního spisu při vyjednávání o armádní zakázce na transportéry řekl o úplatek téměř půl miliardy korun. Lidem ze společnosti Steyr tvrdil, že zajistí, aby tendr ovládli.

U soudu uznal obrovskou chybu. „Byl jsem na místě, kde jsem nechtěl ani neměl být. A nebyl jsem v tom sám. I když svůj díl viny přiznávám,“ řekl Dalík.

Dalík strávil ve vězení přes dva a půl roku, což byla více než polovina z jeho trestu v kauze armádních transportérů Pandur a také hlavní argument pro podmínečné propuštění. Podle všech aktérů si v káznici vedl příkladně. „Hodnocení morálky výborné. Pokorný, mlčenlivý a slušný vězeň,“ stálo v hodnocení znojemské věznice, které u soudu předčítal předseda senátu Miroslav Nahodil.

Také podle státní zástupkyně nebyl důvod Dalíka držet za mřížemi dál. „Možnost páchání další trestné činnosti je velmi nízká,“ uvedla u soudu a neponechala si zákonnou možnost pro odvolání. Soudní usnesení je pravomocné.

Marek Dalík nastupoval do výkonu trestu dvakrát, vždy dobrovolně. „Za celou dobu se nedopustil žádných kázeňských přestupků. Plnění povinností bylo příkladné během celého trestu,“ uvedl jeho obhájce Klimo.

„Slyšeli jste, že to byl příkladný vězeň,“ loučil se s úsměvem Klimo.

Reklama

Související témata:

Doporučované