Hlavní obsah

Tajuplný příběh české historie. Kam zmizely ostatky ze svatovítské katedrály

Záhady Josefa Klímy: Proč a kam zmizely dětské ostatky z katedrály svatého Víta v Praze?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč někdo ukradl ostatky potomků císařova syna? Po staletích se nám podařilo objevit v tajuplném příběhu překvapivé vysvětlení.

Článek

České království, druhá polovina 16. století. Zatímco na trůnu je Ferdinand I. Habsburský, celá země si vypráví vtipy o druhorozeném synovi císaře, arcivévodovi Ferdinandovi. Měl se stát trumfem habsburské sňatkové politiky.

Zatímco starší bratr Maxmilián měl usednout na habsburský trůn, s Ferdinandem se počítalo nejprve na britský, později na polský trůn. Namísto toho si vzal na zámku v Březnici dceru bohatého obchodníka.

Tento největší skandál habsburské rodiny se na veřejnost dostával jen pomalu. Samotný císař se o něm dozvěděl víc než rok po uzavření sňatku.

Ferdinand nerovným sňatkem ohrozil dokonce život své ženy. Když se totiž o pár desítek let dříve rozhodl pro manželství s neurozenou ženou syn bavorského vévody, otec nechal nevěstu utopit v Dunaji jako čarodějnici. Ferdinand I. ale volí pro svého syna jinou pomstu.

Proč přepadli císařští vojáci hrad syna svého velitele? A proč někdo ukradl dětské ostatky potomků císařova syna? Překvapivé vysvětlení tajuplného příběhu nabízí úvodní reportáž.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: Postavil černou stavbu, radnice nic nedělá. Zmizení dětských ostatků z katedrály sv. Víta. Den v kůži cestovatele. A glosa Jiřího Přibáně.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované