Hlavní obsah

Kamarád kancléře Mynáře: Byl to obchod za stovky milionů, ne úplatek

Podnikatel Radim Masný v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Jankem Kroupou popisuje obchod dojednávaný v prezidentské kanceláři.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedoucí kanceláře prezidenta podle zjištění Seznam Zpráv dojednával přímo na Hradě prodej břidlicového dolu v hodnotě stovek milionů korun. Podnikatel Radim Masný v rozhovoru popisuje, proč mu jeho přítel Mynář pomáhal.

Článek

„Já jsem s Vráťou kamarád. Nepopírám, že jsem byl fyzicky u něj na Hradě. Když jsme se potkali kamarádsky, nepopírám, že jsme se mohli o tom obchodě bavit,“ říká poněkud vyhýbavě v natočeném rozhovoru Radim Masný.

Záznam najdete ve videu umístěném nahoře v textu.

Z dalších Masného vyjádření je pak už zřejmé, že Mynář u obchodu opravdu asistoval. To nyní ostatně uvádí ve svých veřejných prohlášeních v reakci na zjištění Seznam Zpráv samotný kancléř.

„Existuje nějaký vztah mezi panem Mynářem a panem Tvrdíkem, tak je možné, že takhle to vzniklo,“ líčí Masný v rozhovoru, který vznikl koncem minulého týdne.

Vysvětluje tak, proč se při jednání na Hradě o prodeji soukromého dolu Radim objevila nejdřív čínská firma CEFC, zastoupená v Česku někdejším ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem, a následně i firma CITIC, která převzala aktivity CEFC.

Z informací získaných redakcí Seznam Zpráv a z následných Mynářových reakcí je nyní zřejmé, že obchod v řádu stovek milionů na Pražském hradě zařizoval Mynář, Masný a také jejich společný a dlouholetý známý, podnikatel Ivan Kyselý.

Kdo je Radim Masný

Opavský podnikatel. Důl vlastní jeho žena Petra. V minulosti se vrcholově věnoval boxu, vlastnil opavský hokejový klub, neúspěšně kandidoval do Senátu za Dělnickou stranu. Byl dlouhodobým podporovatelem Miloše Zemana, se kterým se zná osobně. Při prezidentské kampani si na dům pověsil Zemanův billboard.

„Pan Kyselý a já jsme nějakou formou kamarádi s panem kancléřem, takže možná nějak tak to vzniklo,“ říká v rozhovoru Masný.

Při dojednávání prodeje břidlicového dolu v Moravskoslezském kraji byl vedoucí prezidentské kanceláře Mynář velmi aktivní. Na přelomu let 2016 a 2017 poprvé domluvil setkání s čínskou CEFC. V dubnu 2017 Tvrdík za CEFC podepsal dohodu o podmínkách transakce.

Když se po několika měsících obě strany nedohodly, obchod na nějakou dobu usnul. Až v roce 2019 jej opět probudil kancléř Mynář, který přivedl ke stolu čínský polostátní CITIC, který převzal agendu po CEFC.

Podle dvou účastníků, kteří Seznam Zprávám popsali obsah jednání a jsou připraveni to dosvědčit u soudu, měl kancléř Mynář za dojednání obchodu slíbený nejprve podíl ve společnosti, která důl vlastnila, později až 500 milionů korun. Mynář sice přiznal, že nabídku na podíl v dolu dostal, podle svých slov ji ale nepřijal.

„Pan Masný mi nabízel partnerství, já to odmítl. Myslel si, že to zvýší moji aktivitu, to se ale nestalo, já dělal vše standardně,“ prohlásil Vratislav Mynář.

Kdo je Ivan Kyselý

Olomoucký podnikatel, který se zabývá hlavně realitním byznysem. Má dlouhodobě blízko k bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Oba se vzájemně označují za osobní přátele. Je obžalován v kauze Vidkun, podle státního zástupce měl podplácet vedení olomoucké kriminálky.

Radim Masný k vyplácení peněz Mynářovi říká: „To nechci komentovat. To je všechno, co vám k tomu řeknu.“

V další odpovědi však téma peněz pro Mynáře rozvíjí dál: „Já si nejsem vědom, že bych někomu nabízel úplatek. Ale svým způsobem obchod může vzniknout několika způsoby. A jeden z nich je, že jeden má sílu něco mít a druhý má sílu to zobchodovat.“

Břidličný důl na severu Moravy vlastnila Masného manželka Petra. Číňané ho nakonec nekoupili, dnes ho vlastní společnost Premiot group, která podepsala smlouvu na 750 milionů korun.

Případ Mynářova obchodu dále sledujeme.

Reklama

Doporučované