Hlavní obsah

Kambodža se chystá na volby, opozice nemá šanci. Podporu nejdéle vládnoucího premiéra světa ukáže až volební účast

Foto: Wikimedia

Kambodžský premiér Hun Sen zřejmě svou rekordní vládu prodlouží.

Reklama

Nejdéle sloužící premiér světa skrze zastrašování a perzekuci opozice volby vyhraje, jeho sílu však ukáže až volební účast.

Článek

V Kambodži skončila kampaň před parlamentními volbami, které se uskuteční v neděli. Kambodžský premiér Hun Sen na posledním předvolebním shromáždění ostře kritizoval výzvu opozice k bojkotu hlasování. Největší opoziční uskupení, Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP), loni na podzim rozpustil kambodžský nejvyšší soud, a Hun Sen tak bude mít snadnou cestu k obhajobě mandátu a prodloužení své 33leté vlády, napsala agentura AP.

Kambodžští voliči budou v neděli rozhodovat o složení 125členného Národního shromáždění. V minulých volbách v roce 2013 nebyla opoziční Kambodžská národní strana záchrany daleko od vítězství, když získala 44 procent hlasů voličů.

Minulý rok na podzim ale kambodžský nejvyšší soud stranu rozpustil s odůvodněním, že se její členové spikli se Spojenými státy s cílem svrhnout Hun Senovu vládu. Poslanci CNRP byli vyloučeni z parlamentu a 118 členům strany bylo zakázáno účastnit se pět let politického života. Většina vůdců Kambodžské národní strany záchrany uprchla do zahraničí.

Podle kritiků bylo rozpuštění strany součástí dlouho připravovaného plánu, který má zajistit setrvání u moci Hun Senovi, jenž stojí v čele země od roku 1985.

Opozice volby bojkotuje

Evropská unie v reakci na rozpuštění opoziční strany pohrozila, že by mohla vůči Kambodži zavést hospodářské sankce, pokud tamní vláda nepřestane zastrašovat politické oponenty. Spojené státy uvalily v červnu sankce na některé vysoké kambodžské činitele blízké Hun Senovi.

Spojené státy i EU rovněž odmítly finančně přispět na organizaci nynějších voleb, které považují za nedemokratické. Vzhledem k tomu, že hlasování je v Kambodži dobrovolné, bude důležitým ukazatelem legitimity voleb volební účast, napsala agentura Reuters.

Veterán kambodžské opozice Sam Rainsy, který odešel v roce 2015 do francouzského exilu, aby se vyhnul stíhání, již v dubnu apeloval na voliče, aby se hlasování neúčastnili.

Hun Sen v pátek před stopadesátitisícovým davem svých příznivců tuto výzvu odsoudil. „Lidé, kteří naslouchají slovům zrádců této země a nepůjdou volit, ničí demokracii v Kambodži,“ řekl.

Rudé Khmery opustil kvůli zranění

Kromě Hun Senovy vládnoucí Strany kambodžského lidu se voleb zúčastní asi dvacítka dalších politických uskupení. Většinou se ale jedná o malé strany, které nemají dostatek finančních prostředků. Některé byly zřízeny vládnoucí stranou, aby se vytvořilo zdání spravedlivého volebního boje, napsala agentura AP. Předběžné výsledky hlasování se podle AP očekávají v neděli večer.

Hun Sen od mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. Při bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Pol Potovu genocidnímu režimu.

Reklama

Doporučované