Hlavní obsah

Kameny proti gumovým projektilům. Argentinci demonstrovali kvůli důchodové reformě

Argentinci demonstrovali proti důchodové reforměVideo: AP

 

Reklama

Demonstranti chtěli přerušit jednání zákonodárců o reformě důchodů. Zákon je součástí série reforem vlády prezidenta Mauricia Macriho, který slíbil snížit vysoké výdaje státu.

Článek

Argentinci ve čtvrtek demonstrovali před budovou Národního kongresu v Buenos Aires proti důchodové reformě, kterou ten den projednávali zákonodárci. Demonstranti se snažili o přerušení jejich jednání. Na policisty házeli kameny a zapalovali odpadkové koše v okolí Národního kongresu.

Policie na místě proti demonstrantům zasahovala slzným plynem a gumovými projektily. Jednání zákonodárců bylo nakonec přerušeno kvůli slovním střetům mezi koalicí a opozicí.

Odbory a aktivisté tvrdí, že reforma, která má účinkovat od března, sníží důchody a omezí pomoc některým chudým rodinám. Největší odborový svaz hrozil v případě schválení zákona stávkou.

Zákon už prošel senátem a je součástí série reforem vlády prezidenta Mauricia Macriho, která má snížit vysoký schodek rozpočtu. Macri se dostal do funkce v prosinci 2015. Slíbil, že sníží vysoké výdaje státu a oživí argentinskou ekonomiku. Jeho opatření nicméně ve státě s dlouhou tradicí státních zaměstnanců a výhod vyvolávají nepokoje.

Reklama

Doporučované