Hlavní obsah

Kamera, akce. Američtí exprezidenti se chtějí nechat veřejně naočkovat

Foto: Profimedia.cz

Bývalí prezidenti Spojených států. Zleva: George Bush starší, Barack Obama, George Bush mladší, Bill Clinton, Jimmy Carter.

Reklama

Počty koronavirových případů ve Spojených státech strmě narůstají a vakcínové závody jsou v plném proudu. Do veřejné debaty o očkování proti covidu-19 se zapojili i bývalí šéfové Bílého domu. Naočkovat by se nechali před kamerami.

Článek

Exprezidenti Spojených států Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton tak chtějí rozptýlit obavy americké veřejnosti týkající se bezpečnosti nových vakcín. Lidé o ní podle průzkumů pochybují kvůli rychlosti jejich vývoje. A také kvůli rétorice, jež v posledním roce vycházela ze současného Bílého domu. Podle společnosti Gallup by se nechalo naočkovat jen necelých 60 procent Američanů.

Bývalí šéfové Bílého domu jsou ochotni jít veřejnosti příkladem. „Vakcíny se musí nejdřív prohlásit za bezpečné a musí je dostat ti, u nichž jsou nejvíce potřeba. Poté si Bush stoupne do fronty na tu svou a rád to udělá před kamerou,“ uvedl podle americké televize CNN personální šéf třiačtyřicátého amerického prezidenta Bushe mladšího Freddy Ford.

Podobně se k věci staví i Bushův předchůdce, demokrat Bill Clinton. „Prezident Clinton se rozhodně nechá naočkovat hned, jakmile pro něj bude vakcína dostupná, což určí priority stanovené zdravotnickými úřady. A udělá to veřejně, pokud to pomůže pobídnout všechny Američany, aby udělali to samé,“ řekl Clintonův mluvčí Angel Urena podle CNN.

A do třetice: v rozhovoru pro rádio SiriusXM prohlásil Barack Obama, demokratický prezident z dvojitého volebního období 2008–2016, že ve věci vakcíny věří odborníkovi na infekční choroby Anthonymu Faucimu. „Lidem, jako je Anthony Fauci, koho znám a s nímž jsem pracoval, naprosto důvěřuji,“ uvedl demokrat Obama.

Slíbil také, že jakmile bude vakcína dostupná i těm, kteří nejsou v přímém ohrožení, nechá se naočkovat. „Možná si ji nakonec nechám dát v televizi, nebo to nechám natočit, aby lidé věděli, že téhle vědě věřím a že to, čemu nevěřím, je nakazit se covidem-19,“ prohlásil v rozhovoru bývalý prezident.

Vyjádření exprezidentů, že se nechají veřejně naočkovat, aplaudovala i dcera současného šéfa Bílého domu (a jeho poradkyně) Ivanka Trumpová. Uvedla, že hodlá udělat totéž.

Exprezidenti pomáhají, někdy i spolupracují

Ačkoliv se ještě nevyjádřil, zda by byl ochotný si nechat dát vakcínu veřejně, i někdejší americký prezident Jimmy Carter, který byl u moci v letech 1977 až 1981, očkování podpořil.

„Bývalý americký prezident Jimmy Carter a jeho žena Rosalynn dnes uvedli, že plně podporují snahy o získání koronavirové vakcíny. A chtějí povzbudit každého, kdo je způsobilý k očkování, aby si nechal dát injekci hned, jak bude vakcína dostupná v jeho komunitě,“ píše se ve středečním prohlášení nadace Carter Center, která šestadevadesátiletého exprezidenta zastupuje.

I když je společná iniciativa prezidentů spíše vzácná, není bezprecedentní. Třeba otec George Bushe mladšího, George Bush starší, se spojil se svým nástupcem Clintonem v roce 2005 kvůli fundraisingu po hurikánu Katrina. A spolupracovali i na dalších charitativních akcích.

Bush starší, jenž v roce 2018 zemřel v 94 letech, se angažoval i po teroristických útocích 11. září. Proletěl se tehdy s manželkou Barbarou komerčním letem, čímž chtěl podpořit důvěru veřejnosti v leteckou dopravu. Bílý dům měl tehdy pod palcem jeho syn.

Trumpovi příznivci by mohli být pro očkování, protože je „dílem Trumpa“

Co se dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa týče, vakcína byla v posledním roce jeho velkým cílem. A je evidentní, že za úspěchy amerických vědců, kteří očkovací látky vyvíjejí, žádá i patřičné zásluhy.

Když například firma Pfizer oznámila, že má „slibné výsledky“, Trump oznámil, že jde o „výsledky Operace Warp Speed“ (snah americké vlády o zrychlení vývoje vakcíny). Fakticky to ale podle zpravodajského serveru Vox nebyla pravda. Pfizer měl sice, v případě schválení očkování, sjednanou zakázku od Bílého domu o 100 milionech dávkách očkovací látky. Peníze v rámci zmiňované operace ale poskytl konkurenční firmě Moderna.

Ani schválená vakcína Moderny by samo sebou nebyla Trumpovým dílem. Jeho touha po zásluhách ale nakonec může vést k tomu, že se jeho příznivci vakcínou od té či oné firmy naočkovat nechají.

Reklama

Doporučované