Hlavní obsah

Kamera zachytila bombový atentát v Turecku. Zemi čeká krvavý rok, turisté se bojí

Bezpečnostní kamera zachytila bombový atentát v západotureckém Izmiru.

 

Reklama

Turecko loni zmařilo 339 teroristických útoků. Od silvestra země zažila dva atentáty a odborníci předpovídají krušný rok 2017. Úřady bojují s teroristickou propagandou a zatýkají radikály.

Článek

Nejméně dva mrtví a pět zraněných - bilance ničivého výbuchu v západotureckém městě Izmir. Dva atentátníky policie zastřelila, třetí je na útěku. Zatímco turecká média zpočátku informovala, že ke střelbě došlo až po explozi, podle guvernéra provincie Erola Ayyildize se policisté s útočníky střetli již před výbuchem.

„Střelba začala poté, co policisté chtěli zastavit vůz na kontrolním stanovišti před budovou soudu. Teroristé při tom odpálili bombu v autě a pak se snažili utéct,” uvedl Ayyildiz. Za útokem podle něj stojí nejspíš kurdští separatisté.

Původně měla být exploze ještě ničivější, druhé auto naplněné trhavinami pyrotechnici objevili a nálož řízeně odpálili.

Neradostný výhled na rok 2017

Letošek začal v Turecku tragicky. Při silvestrovských oslavách atentátník v klubu v Istanbulu zastřelil 39 lidí. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát.

Odborníci očekávají, že atentátů bude letos v Turecku víc než loni, kdy teroristé zaútočili ve dvou desítkách případů. Situaci výrazně ovlivňují boje v sousední Sýrii.

„Hranice se Sýrií nejsou pod kontrolou. Fakt, že zbraně a teroristé se volně dostávají na naše území, nás bude hodně bolet,” cituje německá Deutsche Welle experta na bezpečnost a terorismus Ibrahima Cevika.

Bezpečnosti v Turecku nepomohly ani čistky v armádě, policii i justici, které následovaly po červencovém puči.

Útoků mohlo být o tři stovky víc

Optimistická i neradostná je statistika, kterou před pár dny prezentoval turecký ministr vnitra Suleyman Soylu. V roce 2016 bezpečnostní složky zmařily 339 teroristických útoků. Kurdští separatisté jich měli plánovat 313, dvaadvacet zmařených atentátů Ankara připisuje Islámskému státu. Čtyři měly chystat radikální levicové skupiny. Osmdesáti útokům Turci zabránili jen za poslední tři měsíce.

Při protiteroristických operacích zaměřených hlavně proti Islámskému státu bylo zadrženo téměř 1 400 lidí. Polovina z nich byli cizinci.

Turecko přichází o peníze od turistů

Neradostná bezpečnostní situace stojí i za výrazným poklesem počtu turistů. V roce 2014 bylo Turecko šestou nejoblíbenější destinací na světě, hned po Itálii. Ročně tam zamířilo kolem čtyřiceti milionů lidí.

Po puči a velkých útocích, ke kterým se přihlásili Kurdové i Islámský stát, hlásila turecká letiště pokles návštěvníků o 21 procent. Do konce roku turistů ubylo ještě o dalších 22 procent.

Příjmy z turismu tvoří kolem pěti procent turecké ekonomiky a tato část ekonomiky vytváří podle CNN víc než dva miliony pracovních míst.

Ani Češi už Turecko nevnímají jako bezpečné. Což potvrdil třeba průzkum společnosti CVVM z loňského listopadu. Agentura se ptala na jejich vztah k ostatním zemím.

Mezi nejméně oblíbenými státy se umístil Afghánistán, Írán, Sýrie a Irák. Přibližně polovinu negativních výroků pak respondenti přisoudili Turecku.

Reklama

Doporučované