Hlavní obsah

Kamera zachytila izraelského vojáka, jak oslavuje střelbu na palestinské civilisty

Izraelský voják oslavoval zásah protestujícího Palestince.Video: B'Tselem, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracovníci lidskoprávní organizace Be-celem na videu zachytili izraelského vojáka, jak oslavuje zásah civilisty gumovým nábojem. Po vojácích měli protestující házet kameny.

Článek

Ke střetu došlo nedaleko města Náblus na Západním břehu Jordánu. Podle Be-celem se asi třicet Palestinců z vesnice Madama snažilo odstranit silniční zátaras u východního vstupu do vesnice. Na místo v reakci dorazilo přibližně jedenáct izraelských vojáků, po kterých vesničané začali házet kameny. Oba tábory měla dělit vzdálenost mezi padesáti a osmdesáti metry.

Vojáci na Palestince vypálili několik gumových nábojů a sáhli také po zábleskových granátech.

Deník The Independent připomíná, že v měsíci dubnu je to už podruhé, co se na veřejnost dostaly záběry izraelského vojáka oslavujícího střelbu do Palestinců.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinci se v posledních týdnech znovu derou do popředí zájmu. V Pásmu Gazy na konci března vypukly masové protesty, kterých se účastnilo kolem 30 tisíc lidí. Protestovalo se také na Západním břehu Jordánu.

Izraelská armáda při úvodních protestech zabila patnáct Palestinců a dalších 1400 lidí bylo zraněno. Protestující civilisté proti armádě tradičně bojovali kameny. Agentura Reuters uvedla, že protesty patří mezi ty vůbec největší za několik let. Mezi hlavní strůjce demonstrací, které mají trvat až do května, patří radikální hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá.

Palestinci chtějí protesty dosáhnout návratu na nyní izraelská území, která jim podle organizátorů protestů židovský stát při svém vzniku v roce 1948 sebral. OSN tehdy plánovala na území Palestiny vznik židovského a arabského státu. Okolní arabské státy s tím ale nesouhlasily a záhy vypukla první arabsko-izraelská válka.

Arabské země tehdy kritizovaly třeba velikost židovského státu a poukazovaly na to, že množství Arabů se tam stane minoritou. Po konci války v roce 1949 rozšířil židovský stát své území z OSN stanovených 56 procent na 77 procent Palestiny. Z Izraele tehdy uprchly statisíce arabských obyvatel.

Reklama

Doporučované