Hlavní obsah

Kamery zachytily útěk severokorejského zběha, KLDR vojáka stíhala a postřelila

Kamery zachytily útěk severokorejského zběha (video: AP).

 

Reklama

Severokorejský vojenský dezertér uprchl přes hranice do Jižní Koreje. Vojáci KLDR vojáka stíhali a také na něj stříleli. Podle Velitelství OSN tím porušili příměří mezi Severní a Jižní Koreou. Kamery útěk vojáka zachytily.

Článek

Severní Korea pronásledováním svého vojáka, který před týdnem zběhl do Jižní Koreje, porušila příměří. Podle agentury Reuters to oznámilo Velitelství OSN (UNC) v Soulu. Velitelství dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově.

Vojáci KLDR při stíhání svého dezertujícího druha podle UNC střelbou přes hranici a také jejím překročením podmínky příměří porušili. UNC rovněž zveřejnilo video, na kterém je útěk severekorejského vojáka zachycen.

Na záznamu je podle Reuters vidět, jak voják projel v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvízl zřejmě v příkopě. Zběh proto z auta vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci byli jen několik metrů od něj. Agentura Reuters uvedla, že jeden z pronásledovatelů očividně krátce překročil hranici do Jižní Koreje.

Severokorejský voják utrpěl nejméně pět střelných ran, ale zranění přežil. Jeho stav se v nemocnici už výrazně zlepšil. Muž je při vědomí a dýchá bez pomoci přístrojů, dál ale potřebuje intenzivní péči. Nemocnice v prohlášení také uvedla, že Severokorejec nechce mluvit a že vykazuje známky deprese.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953, mírová dohoda podepsána nikdy nebyla.

Reklama

Doporučované