Hlavní obsah

Kámoši jak hrom, Jerry a Tom, slaví 80 let. Animák má i českou stopu

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejoblíbenějších animáků, Tom a Jerry.

Reklama

„Tahle bitva trpaslíka s obrem neskončí ve zlém, ale v dobrém,“ zpívá Hana Zagorová v české verzi úvodní znělky animované pohádky Tom a Jerry. Kocour, který má políčeno na chytrého myšáka, slaví osmdesát let od chvíle, kdy je na papír nakreslilo duo William Hanna a Joe Barbera. A jejich historie má i výraznou českou stopu.

Článek

Ve světě řádila druhá světová válka, Spojené státy od vstupu do konfliktu tehdy dělily ještě téměř dva roky. Ani ne třicetiletí animátoři William Hanna a Joe Barbera vymýšleli nový kreativní koncept. Přišli s jednoduchým motivem – kočka škádlící se s myší. Hned za debut získalo studio Metro-Goldwyn-Mayer nominaci na Oscara a velkou fanouškovskou základnu. Zrodil se fenomén Toma a Jerryho, tehdy ještě pod jmény Jasper a Jinx.

První, co se na Jasperovi a Jinxovi změnilo, byla jména ústředních postav animované pohádky. A to tak, že duo Hanna-Barbera nabídlo zaměstnancům odměnu padesát dolarů, když přijdou s nejlepšími jmény. Přelom čtyřicátých a padesátých let byl pro Toma a Jerryho a Hannu a Barberu zlaté období.

Podle Joea Barbery se nikdy nediskutovalo o tom, jestli Tom a Jerry budou mluvit. Tak nějak přirozeně vyplynulo, že budou mít na motivy němých grotesek jen hudební podkres, který bude vyjadřovat emoce na plátně.

V šedesátých letech se produkce krátkých animovaných skečů přesunula do Prahy. Čeští animátoři byli daleko levnější a celá vyroba tak byla ekonomičtější. Zajímavostí je, že kvůli rozpoutané studené válce byli čeští autoři v titulkách „poangličtění“, aby si diváci nespojovali Toma a Jerryho s komunismem. Štěpán Koníček se tak například stal Stevenem Konichekem.

„Kvůli železné oponě tvůrci z Prahy Toma a Jerryho nikdy neviděli,“ upozorňuje pro radio.cz Gene Deitch, jeden z animátorů, který měl pražskou pobočku na starosti. Potýkal se nejen s nízkým rozpočtem, ale právě s kreslíři, kteří neznali originál. „Česká“ série Toma a Jerryho je kritiky považovaná za nejhorší. Deitch kvůli tomu, podle jeho slov, dokonce dostával výhrůžky smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Tvůrci Hanna a Barbera (vlevo).

Ve stejné dekádě se kreativní dvojici Hanna-Barbera dařilo. Přišli s takovými fenomény jako jsou Flinstoneovi, Scooby Doo nebo Méďa Béďa. V sedmdesátých letech se ale vrátili ke svému prvnímu kreslířskému dítěti, k Tomovi a Jerrymu. Díly prodloužili a nevydávali tak často. A také se změnily povahy dvou ústředních zvířecích postav.

Tom a Jerry spolu mají vztah, kde se pudová nenávist střídá s přátelskou láskou. Od počátku bylo v ději hodně násilí a zkratkovitá hyperbola. Po třiceti letech se tvůrci rozhodli pro vlídnější zápletky. Kocour s myškou tak spíš společně putovali po světě a stali se nerozlučnými parťáky.

William Hanna zemřel v březnu 2001 v devadesáti letech. Stejně starý Joe Barbera ho následoval o pět let později, také v březnu. V tom roce práva na Toma a Jerryho koupilo studio Warner Brothers, a i když vznikají nové díly, postavy už se nekreslí ručně, vizuálně tedy vypadá Tom i Jerry lehce rozdílně než z pera původních tvůrců.

Atmosféra původních dílů probouzí nostalgii v dětech i dospělých. Před pěti lety se ve Velké Británii dokonce odhlasovalo, že je Tom a Jerry nejoblíbenější „animák“. „Myslím, že se spoustu lidí identifikuje s Jerrym, protože v našem životě je vždycky někdo, kdo nás utlačuje, ať je to šéf, politici nebo někdo jiný,“ navrhuje pro BBC Jerry Beck, historik zabývající se animovanými filmy.

Anketa

Komu jste vždycky více fandili?
Tomovi
41,3 %
Jerrymu
58,7 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Reklama

Doporučované