Hlavní obsah

Kampaň na Slovensku začala. Fico jako bodrý učitel zesměšňuje opozici

Foto: Seznam Zprávy

Předseda slovenské strany Směr ve volebním spotu poučuje žáky.

Reklama

Andrejko Kisko, nehoupej se na tom bílém koni. Jedna z hlášek ze spotu slovenského expremiéra Robert Fica, který teď kandiduje do parlamentu ve stínu současného předsedy vlády Petera Pellegriniho. V pravidelném denním výběru ze středoevropského dění se tentokrát věnujeme i memoárům Donalda Tuska, novinkám maďarského parlamentarismu i dění u rakouských Svobodných.

Článek

Maďarský legislativní sprint

Poslanci maďarského parlamentu tradičně na konci roku schvalují na poslední chvíli řadu zákonů ve zrychleném řízení. V rámci několika hlasování rozhodují najednou o stovkách změn, což ztěžuje orientaci v legislativním procesu. Období před vánočními svátky také znamená nižší pravděpodobnost demonstrací.

Ve středu odsouhlasili poslanci změny v poplatcích a daních, kterými se financovaly kulturní instituce. Poslanci zrušili Národní kulturní fond, který dotoval provoz divadel. Nahradí ho Národní kulturní rada, jejíž členy bude vybírat parlament. V praxi tedy vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána, která má v parlamentu většinu a personálně si nedávno úplně podmanila už mediální radu. Dá se tak očekávat posílení kontroly vlády nad kulturní scénou v zemi. Opozice protestovala, při hlasování si její poslanci nasadili černé masky.

O PROTESTECH MAĎARSKÝCH DIVADELNÍKŮ JSME PSALI VÍCE ZDE:

V týdnu se změnila i pravidla chodu parlamentu. Poslanci schválili posílení pravomocí předsedovi sněmovny. Ten teď bude moci potrestat poslance pokutou až do výše šestinásobku platu. Poslanci už nebudou moci podnikat přepadové kontrolní návštěvy ve státních institucích, nově svůj příchod musí hlásit předem. Obtížnější je i vytvoření nového poslaneckého klubu nebo jejich slučování v rámci klubů. Všechna opatření jsou namířena proti opozici.

Fico v roli učitele

Slovensko zaplavují předvolební billboardy a předvolební spoty. Často více či méně bizarní – o plakátu s Gustávem Husákem jsme už psali, teď by pozornosti nemělo uniknout video s předsedou Směru Robertem Ficem. Expremiér v něm hraje laskavého učitele, který napomíná opoziční lídry, tedy hašteřící se žáky. Říká jim přitom zdrobnělinami jejich křestních jmen a naráží na jejich údajné kauzy. Exprezident a lídr strany Za lidi Andrej Kiska je tak „Andrejko” houpající se na bílém koni.

Spot zesměšňující opozici okopíroval Směr od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který ho použil v roce 2015. Podle deníku SME zajišťuje Ficově straně kampaň agentura právě z Izraele. Spot má hlavně demobilizovat a odradit případné voliče opozice, soudí noviny.

Začalo štěpení u rakouských Svobodných?

Nová platforma pro zhrzeného bývalého vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. Tak rakouská média informují o nově vzniklém klubu ve vídeňském zastupitelstvu. Tři přeběhlíci od nacionalisticky populistické strany Svobodných (FPÖ) ve čtvrtek ohlásili vznik Aliance pro Rakousko (DAÖ). V jejím čele stojí Stracheho zastánce Karl Baron. DAÖ má fungovat celostátně. Podle Barona už byli Svobodní rozděleni měsíce.

Strache je přitom stále členem FPÖ, členství má ale pozastavené. Ve funkci předsedy strany skončil kvůli kauze Ibiza, současný lídr FPÖ Norbert Hofer se netají tím, že Strache už místo v partaji nemá. Strache se nechal v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza nahrát při rozhovoru s domnělou neteří ruského oligarchy. Výměnou za finanční pomoc ve volební kampani jí sliboval výhody při zadávání veřejných zakázek po případném vstupu do vlády. Kvůli skandálu padla letos na jaře koaliční vláda Sebastiana Kurze.

Tuskovy memoáry

Bývalý předseda Evropské rady a dlouholetý polský expremiér Donald Tusk vydal své bruselské politické paměti. Vycházejí dvanáct dní poté, co jeho funkci převzal belgický expremiér Charles Michel. Tusk formou deníkových zápisků vzpomíná na svých pět let v centru evropského dění: obtížný boj za Ukrajinu a protiruské sankce, problémy s řeckou ekonomikou, uprchlickou krizi nebo teroristické útoky v Evropě a brexit. Nevyhýbá se ani popisu vztahů s politiky: tykání s japonským premiérem Šinzóem Abem, blízkého vztahu s Angelou Merkelovou i Barackem Obamou.

Tusk popisuje i jednání se současným americkým prezidentem. Při vzpomínce na summit G7 v červnu 2018 píše, že se Donald Trump choval jak poraněný medvěd. „Každou chvíli se na někoho vrhá. Když ne na Evropu, tak popichuje Justina (kanadského premiéra Justina Trudeaua)… Není to schůzka přátel. Mnohem víc to připomíná Boha masakru od Romana Polanského,” píše Tusk. O Česku se zmiňuje jen jednou, když popisuje premiéra Andreje Babiše jako bývalého komunistu a údajného agenta StB. Zmiňuje i jeho dotační kauzu.

Stranou ale nezůstává polská politika, jejíž vývoj Tusk během pěti let průběžně komentuje. V souvislosti s vývojem v zemi si několikrát pokládá otázku: „Udělal jsem dobře, že jsem odjel?”

Moskva vyhostila německé diplomaty

Dva němečtí diplomaté se musí do týdne poroučet z Ruska. Jde o odpověď Moskvy na vyhoštění dvou ruských diplomatů z Berlína. Německo je vyhostilo minulý týden kvůli srpnové vraždě Gruzínce s čečenskými kořeny. Rusko německý krok považuje za nedůvodný. To, že Moskva na oplátku vyhostí dva německé diplomaty, už předem avizoval ruský prezident Vladimir Putin. Podle německé agentury DPA jde o dost radikální krok, který není v diplomatických vztazích běžný. Berlín je nespokojený s tím, že Moskva při vyšetřování vraždy Gruzínce nespolupracuje.

Podezřelým z vraždy je ruský občan, který je v současnosti ve vazbě v Německu. Podle vyšetřovatelů šlo o vraždu na objednávku ruské nebo čečenské vlády. Kreml to odmítá, Putin oběť nazval „zločincem a vrahem”. Po Gruzínci podle něj ruské úřady pátraly kvůli organizování bombových útoků v moskevském metru. Kancléřce Angele Merkelové ale v pondělí přislíbil pomoc s objasněním vraždy.

Reklama

Doporučované