Hlavní obsah

Kampaň vrcholí. Bojí se Drahoš, že skončí jako před lety Fischer?

Drahoš jako Fischer? Tým bývalého šéfa Akademie věd věří, že se historie opakovat nebude. Proč?Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Očekávaný souboj o Hrad mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem poněkud připomíná situaci před pěti lety. Tehdy průzkumy do druhého kola jasně posílaly Jana Fischera. A propadl.

Článek

Teď Drahoš a jeho tým věří, že podobný vývoj nenastane. I proto, že se jim podařilo odstranit jeden z hlavních handicapů kandidáta. Totiž - že lidé mimo Prahu bývalého šéfa Akademie věd neznají. Podle průzkumů toto jméno nic neříkalo až 40 procentům voličů.

„Díky kontaktní kampani a zacíleným billboardům se to podařilo změnit. Podle průzkumů, které máme k dispozici, je nyní jméno Jiřího Drahoše známo 82 procentům lidí,“ říká tisková mluvčí Drahoše Kateřina Procházková.

Jana Fischera před pěti lety favorizovaly sázkové kanceláře i průzkumy. Z nich ještě měsíc před volbami vyplývalo, že by měl bývalý úřednický premiér Miloše Zemana porazit. Zeman svého soka v průzkumech předhonil až začátkem ledna. Nakonec Fischera volilo jen 16 procent lidí a nedostal se ani do druhého kola. Podle odborníků Fischerovi uškodila nevýraznost, přílišná váhavost. Vlastnosti, které jsou často vyčítány i Drahošovi.

„Nechci společnost rozdělovat, mám jasný názor, ale nelíbí se mi způsob rozděl a panuj, to dělá Miloš Zeman,“ reaguje Jiří Drahoš na poznámky kritiků, že je mužem bez názoru.

Drahošův tým argumentuje čísly: Podle nich ve prospěch Jiřího Drahoše mluví většina průzkumů i týden před volbami.

Prezidentský souboj: Drahoš vs. Horáček

Reklama

Doporučované