Hlavní obsah

Kampaň Znojmo Zadax je úspěšná, do Znojma přijelo více turistů

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Znojmu se podařilo díky kampani Znojmo Zadax zvýšit počty turistů v městských památkách a zároveň tím podpořit místní podnikatele v turistickém ruchu.

Článek

„Lidé, kteří se ve Znojmě ubytují nebo utratí peníze v restauraci či kavárně, mohou jít zdarma do vybrané památky. Díky tomu se v červnu návštěvnost významně zvýšila,“ uvedl starosta Jan Grois.

Akce začala 1. června a potrvá do konce září, podniků se zapojilo přes 130. V restauracích a kavárnách stačí na volný vstup útrata 150 korun, v ubytovacích zařízeních 500 korun. Do projektu jsou zapojené i ostatní služby, jako například znojemské Pivní lázně, kde stačí utratit 200 korun.

„Neuvěřitelně si vážíme, že se do kampaně zapojili snad všichni podnikatelé ve Znojmě, kteří mají co do činění s cestovním ruchem. Díky tomu jsme už v červnu měli abnormální sezonu a vyšší návštěvnost hlásí všechny památky, které jsme do Zadaxu zapojili,“ uvedl Grois.

Například na radniční věž přišlo loni v červnu téměř 2000 lidí, letos téměř 3000. Do expozice pivovarnictví loni zavítalo 264 lidí, letos 619. Více lidí si prohlédlo i hradební opevnění a také se zvýšil zájem o prohlídku města s průvodcem. Méně lidí přišlo do podzemí, což je nejnavštěvovanější památka. Loni to bylo 5400 lidí, letos téměř 4600. Rozdíl je podle ředitele Znojemské Besedy Františka Koudely daný tím, že letos nepřijely školní výlety. Kdyby se loňská čísla očistila od školáků, byl by letošní nárůst pětinový.

„Všichni lidé, kteří přišli na památky zadarmo, se museli někde najíst či ubytovat, takže podpora místních podnikatelů se daří,“ uvedl Grois.

Podle Koudely je turistická sezona dobře rozjetá a podle potřeby se přidávají prohlídky, aby se dostalo na všechny zájemce.

Ve městě se uskuteční i letos některé tradiční akce, ač největší, tedy Znojemské historické vinobraní město preventivně zrušilo. Již tento pátek a sobotu se uskuteční gastrofestival Dej si food. Konat se budou Slavnosti okurek, festival Znojmo žije divadlem či na srpen přesunutý Majáles.

Reklama

Doporučované