Hlavní obsah

Kanada a Spojené státy se dohodly na nové podobě smlouvy o volném obchodu NAFTA

Spojené státy se s Kanadou dohodly na nové obchodní dohodě.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Po více než roce vyjednávání dosáhly Kanada a Spojené státy shody o nové podobě dohody o volném obchodu NAFTA, jejíž třetí stranou je Mexiko. Strany se na podmínkách smlouvy dohodly jen několik hodin před vypršením lhůty k jejímu uzavření.

Článek

Kanada se po ročním vyjednávání rozhodla přistoupit k nové podobě dohody o volném obchodu NAFTA. Smlouva mezi Kanadou, Spojenými státy a Mexikem nyní usnadní americkým farmářům přístup na kanadský trh s mléčnými výrobky, a přiblíží se tak podobě dohody mezi Kanadou a Evropskou unií. Hlavním požadavkem Kanady pak bylo udržení současného systému řešení obchodních sporů mezi oběma zeměmi, což se vyjednavačům rovněž podařilo. Konsensu strany dosáhly pouhých několik hodin před koncem lhůty k jejímu uzavření. Na podmínkách s Mexikem se USA dohodly již v srpnu.

Kanada a Mexiko jsou největšími obchodními partnery Spojených států. Trumpova administrativa proto pracovala na dosažení shody ještě předtím, než ve své funkci 1. prosince skončí mexický prezident Enrique Peña Nieto. Nová podoba smlouvy NAFTA byla jedním z hlavních předvolebních slibů amerického prezidenta. Díky novým ustanovením v dohodě NAFTA by se měla vytvořit nová pracovní místa pro půl miliardy obyvatel Severní Ameriky. Nyní se bude novou podobou dohody zabývat americký Kongres, který může během následujících 60 dnů navrhnout případné změny. Poté ji bude moci podepsat americký prezident.

Reklama

Doporučované