Hlavní obsah

Kanada legalizovala rekreační užití marihuany

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Dospělí u sebe budou moci nosit až do 30 gramů sušeného konopí na veřejnosti. Kanadský senát schválil rekreační užívání marihuany. Nová pravidla začnou pravděpodobně platit od září.

Článek

Senát v Kanadě schválil v úterý zákon o legalizaci užívání marihuany pro rekreační účely. Premiér Justin Trudeau pověřil řízením celé reformy, přislíbené během předvolební kampaně liberálů, poslance Williama Blaira. Podle toho se dá legalizace marihuany čekat od září. Kanaďané by měli mít možnost zakoupení drogy jak v obchodech, tak na internetu od výrobců s patřičnou licencí.

„Pro naše děti bylo až příliš snadné opatřit si marihuanu - a pro zločince shrábnout zisk. Teď to změníme,“ napsal na Twitteru premiér Trudeau v reakci na hlasování Senátu.

Zákon stanoví, jak lze drogu pěstovat, distribuovat a prodávat. Pravidla se však mohou v jednotlivých provinciích lišit.

Dospělí u sebe budou na veřejnosti smět nosit až 30 gramů konopí. Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, některé provincie si však i tu zvýšily na 19 let. Zvlášť vymezit si mohou i místa, kde se marihuana bude moct kouřit

Jídlo a potraviny z konopí či s konopím nebudou dostupné okamžitě. Vláda chce před tím, než zákon uvede v platnost, vypracovat pro tyto výrobky specifická pravidla.

Čeká se, že na vytvoření nového trhu s marihuanou poskytne provinciím a obcím osm až 12 týdnů času. Čas na přípravu využijí i podniky a policie, poznamenala stanice BBC na svém webu.

Senát předlohu schválil poměrem 52 ku 29 hlasům. Nyní by zákon měla podepsat také ještě generální guvernérka coby zástupkyně královny Alžběty II., tento akt je však považován spíše za formalitu. Skončí tím zákaz platící v Kanadě od roku 1923. Používání marihuany pro lékařské účely bylo v zemi povoleno v roce 2001.

Schválení legalizace rekreačního užívání marihuany v Senátu proběhlo den poté, co v pondělí podobně hlasovala i dolní komora parlamentu. Zákonodárci tím podle agentury AFP otevřeli cestu ke svobodné spotřebě a výrobě této měkké drogy.

Nevolení senátoři podle ústavy nemohou odmítnout návrh zákona, který již přijali poslanci. Svými návrhy by ho nicméně mohli ještě pozměnit.

Za konopí utratili Kanaďané v roce 2015 podle odhadů téměř šest miliard kanadských dolarů (asi sto miliard korun), tedy skoro stejně jako za víno.

Nyní se země stává první zemí ze skupiny G7, která povoluje úplnou spotřebu a výrobu konopí. Děje se tak pět let poté, co Uruguay jako první země světa legalizovala marihuanu. Rekreační užívání konopí legalizovaly také některé státy USA.

V Kanadě budou ohledně marihuany i nadále platit jistá omezení.

Vláda se například usnesla na tom, že balení marihuany musí být opatřeno varováním před zdravotními následky. Zakázala také reklamu zaměřenou na mladé lidi. Nezákonné bude vlastnit více než 30 gramů drogy, pěstovat více než čtyři rostliny na domácnost nebo si drogu kupovat u neoprávněného dealera.

Tresty mají být přísné. Až 14 let ve vězení hrozí například za prodej drogy nezletilým.

Kritici se však již ohrazují proti tomu, že tresty jsou nepřiměřeně tvrdé oproti postihu za prodej alkoholu nezletilým, dodal server BBC.

Reklama

Doporučované