Hlavní obsah

Kanada od ledna nepustí na své území neočkované sportovce

Foto: Profimedia.cz

Nová pravidla se dotknou především hráčů basketbalové NBA a baseballové MLB.

Reklama

Kanada mění pravidla ohledně výjimky z očkování pro sportovce. Od 15. ledna již nebudou moci žádní neočkovaní profesionální i amatérští sportovci vstoupit na území Kanady.

Článek

V současné době mohou hráči NBA (Národní basketbalová liga) a MLB (Major League Baseball), kteří se dosud nenechali naočkovat některou ze schválených vakcín proti covidu-19, přicestovat do Kanady na základě výjimky ze září tohoto roku.

V případě hokejové NHL jednalo vedení ligy na vlastní pěst a zakázalo neočkovaným hráčům nastoupit k zápasu v kterémkoli ze sedmi měst severně od amerických hranic. Kanadská vláda se ale rozhodla pravidla zpřísnit. „Od 15. ledna již nebude platit výjimka pro profesionální a amatérské sportovce,“ cituje server Yahoo kanadského ministra vnitřní bezpečnosti Marca Mendocina.

I přes výjimku je ale podle statistik přibližně 95 procent hráčů NBA plně naočkovaných. Po polovině sezony pak vedení MLB oznámilo, že 23 z jejích 30 týmů dosáhlo 85procentní proočkovanosti. Nejvíce naočkovaných hlásí hokejová NHL, ve které je kvůli přísným pravidlům neočkovaný jediný hráč.

Mendocino také uvedl, že v rámci přísných pravidel pro vstup do země nebude platit žádná výjimka pro jednotlivce, kteří by do Kanady chtěli přicestovat například za svou rodinou nebo kvůli práci. Stejně tak se přísná opatření týkají sezonních pracovníků ze zahraničí. Země od září tohoto roku znovu na své území vpouští i zahraniční turisty, povinností je ale očkování a negativní PCR test.

Reklama

Související témata:

Doporučované