Hlavní obsah

Kanada už má pro prince Harryho práci

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan během svatby v květnu 2018.

Reklama

aktualizováno •

Cítili se odstrkovaní, popisují britské noviny pocity vévodského páru.

Článek

Většina občanů Kanady by si podle průzkumu agentury Dart et Maru/Blue Voice Canada přála, aby se princ Harry stal generálním guvernérem, tedy zástupcem britské královny. Průzkum přichází po středečním překvapivém oznámení vévody a vévodkyně ze Sussexu, že se chtějí vzdát role „předních” členů britské královské rodiny, hodlají začít pracovat a střídavě žít ve Velké Británii a v Severní Americe.

Výsledky šetření zveřejnil kanadský list National Post. Ten dále píše, že funkci kanadského generálního guvernéra zastávali do roku 1952 výhradně Britové, jmenování vévody ze Sussexu by tak bylo teoreticky možné. Princ Harry by na pozici nahradil bývalou astronautku z Montréalu Julii Payettovou, která je generální guvernérkou od konce roku 2017.

Vévodkyně Meghan se po středečním průlomovém prohlášení již v pátek vrátila zpátky do Kanady, kde jejich syna Archieho hlídá chůva. Podle britských médií chtějí vévoda a vévodkyně ze Sussexu kromě Británie trávit svůj čas právě v Kanadě, kde pobývali mimo jiné během vánočních svátků. Meghan v minulosti několik let žila v Torontu, když natáčela seriál Kravaťáci.

Chybějící fotografie

Princ Harry nadále zůstává ve Spojeném království, kde probíhají debaty o plánech ohledně budoucího fungování páru. Podle britského deníku The Guardian se řešení očekává v řádu dní. To po páru ostatně požaduje i královna Alžběta II., kterou středeční oznámení zaskočilo. Spolu s princem Charlesem a princem Williamem vyzvala britské úřady, aby se funkčních řešení dobraly co nejrychleji. Pracují na nich i s kancelářemi vévody a vévodkyně ze Sussexu a s vládou Kanady.

Nespokojenost s rolí v královské rodině a především s neutuchající pozorností médií vyjádřila vévodkyně Meghan už před pár měsíci. Postěžovala si tehdy redaktorovi britské ITV Tomu Bradbymu v rozhovoru pro jeho dokumentární film, který natáčel během cesty královského páru po jižní Africe. „Smyslem života není jenom přežívat. Musíte vzkvétat a musíte se cítit šťastný,” svěřila se tehdy o svých pocitech Meghan. „Opravdu se snažím zatnout zuby a sžít se s tímto způsobem života, ale vnitřně mě to velmi poškozuje.”

Bradby nyní podle deníku The Guardian uvedl, že měl Harry s Meghan pocit, že je „královská rodina vyhání” a že se dvojice cítí „ignorovaná a izolovaná”. Britský moderátor, který vztahy mezi vévody ze Sussexu a ostatními členy královské rodiny popsal jako „toxické”, se s princem Harrym podle deníku The Times zná už přes dvacet let.

Signály, že pár královská rodina nepovažuje za svou součást, údajně Harry s Meghan vnímali už delší dobu. Podle deníku The Times měla britská královna během vánočního projevu na stole fotografie členů královské rodiny, snímek vévody a vévodkyně ze Sussexu ale prý na rozdíl od předchozího roku chyběl. Krátce po novém roce pak královský palác zveřejnil na svém Instagramu fotografii královny, prince Charlese, vévody z Cambridge a jeho syna prince George. Princ Harry ale na snímku chyběl.

Reklama

Doporučované