Hlavní obsah

Kanaďané obvinění v Číně ze špionáže propuštěni. Pomohla dohoda o případu Huawei

Foto: Profimedia.cz

Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou se dohodla s úřady v USA na podmínkách propuštění.

Reklama

Oznámení přišlo jen několik hodin poté, co se vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti a odletěla zpět do Číny.

Článek

Dva občané Kanady, které Peking obvinil ze špionáže a zadržoval více než 1000 dní, byli propuštěni z vězení a odletěli zpět domů. Do země by se měli vrátit v sobotu brzy ráno místního času. Řekl to novinářům kanadský premiér Justin Trudeau.

Bývalý diplomat Michael Kovrig a podnikatel Michael Spavor byli zadrženi v prosinci 2018, krátce poté, co kanadská policie na základě amerického zatykače zatkla finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou.

Podle čínských úřadů se Spavor a Kovrig dopouštěli aktivit podrývajících čínskou národní bezpečnost. Ottawa se proti jejich zatčení hlasitě ohrazovala a tvrdila, že se jedná o pomstu za zatčení finanční ředitelky Huawei, což však Peking odmítal. Spavora odsoudil v srpnu čínský soud k 11 letům vězení za špionáž.

Meng Wan-čou je dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje. Američané tvrdí, že ředitelka vydávala společnosti Huawei a Skycom za dvě oddělené firmy, ačkoli Spojené státy je považují za jednu. Díky tomu pro společnost zajistila přístup k íránskému trhu v rozporu s americkými sankcemi.

Americká prokuratura v pátek sdělila, že dosáhla s Meng Wan-čou dohody o odložení stíhání. Podle amerických prokurátorů skončí dohoda v prosinci příštího roku, a pokud do té doby Meng Wan-čou neporuší znovu zákon, přestanou ji USA stíhat úplně.

Do Číny se Meng Wan-čou vrátila letadlem, které pronajala čínská vláda, informovala státní tisková agentura Sin-chua. „Můj život se obrátil vzhůru nohama. Bylo to pro mě nepříjemně rušivé období,“ řekla Meng Wan-čou novinářům poté, co ji propustili z kanadské vazby.

„Každý mrak má ale svůj světlý okraj. Nikdy nezapomenu na všechna přání všeho dobrého, která jsem dostala od lidí z celého světa,“ dodala Meng Wan-čou.

Finanční ředitelka Huawei podle amerických médií bude muset výměnou uznat, že se v některých věcech dopustila protiprávního jednání. Dohoda se týká pouze Meng Wan-čou a žaloby Spojených států vůči samotné společnosti Huawei tak zůstanou nadále platné, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované