Hlavní obsah

Kanado, měj se na pozoru! Takhle dominantní mladík tady dlouho nebyl, český střelec míří do NHL

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Dominik Kubalík se raduje z důležité branky do sítě Německa. Jeho čtvrtfinálová rána byla nejspíš i nejkrásnějším českým gólem na turnaji.

Reklama

Dominik Kubalík nastřílel na mistrovství světa pět branek. A i když to ještě nikdo oficiálně nepotvrdil, je to hotová věc. Třiadvacetiletý útočník míří do NHL. A skauti z nejlepší ligy světa si na šampionátu mnou ruce: Takhle dominantního mladíka v Evropě dlouho neviděli.

Článek

Ta akce asi nejlépe popisuje dominanci a sebevědomí, jakým český útočník v Bratislavě hýří.

Ve čtvrtfinále se na konci střídání z posledních sil vydal po levém křídle do útoku a vůbec nic nevymýšlel. S naprostou suverenitou poslal puk golfákem přesně do pravého růžku. Dominik Kubalík při tom vypadal tak přesvědčivě, že nebylo pochyb o tom, že puk skončí v síti.

„To jsem rád, že to bylo tak hezky vidět. Takový gól jsem nikdy nedal. Bylo to na konci střídání, z posledních sil. Jen jsem to chtěl zkusit. A že bych mířil? Ne, to vůbec,“ říká Kubalík.

Češi na turnaji nastříleli 44 branek. Tahle byla nejkrásnější z nich.

Není to přitom poprvé, co Kubalík na turnaji poutal pozornost veřejnosti. V české sestavě patří mezi nejnebezpečnější hráče, gólovou pozici si vytváří prakticky každý zápas. A to je klíčový poznatek i pro skauty klubů z NHL, kteří jeho výkony bedlivě sledují.

Ještě to není oficiální, přesto se bavíme o hotové věci. Třiadvacetiletý útočník v létě zamíří do Chicaga, smlouva pro něj už je přichystaná. „A já jsem naprosto přesvědčený o tom, že místo v sestavě týmu NHL vybojuje hned v letním kempu. Bude NHL hrát od začátku sezony,“ tvrdí Jiří Fischer, šéf skautingu Detroitu Red Wings.

„Tady na šampionátu je dominantní. Dostane puk před branku a suverénně ho flákne gólmanovi mezi nohama. Líbí se mi jeho hra i to, co už v kariéře dokázal. V české lize vyhrál dvakrát za sebou nejlepšího střelce, pak ovládl bodování švýcarské ligy a byl tam vyhlášený nejužitečnějším hráčem. Vyloženě tam dominoval. A já neznám tak mladého hráče, který by tohle stihl dokázat,“ dodal Fischer.

Na světovém šampionátu nasázel branek pět. A statistiky si rozhodně nehonil jen na outsiderech. Překonal i brankáře Švédska nebo Švýcarska. A je zřejmé, že i Matt Murray v brance Kanady se před ním bude muset mít dnes večer na pozoru.

„Rozhodně cítím asi největší sebevědomí v kariéře. To sebevědomí se postupně vytváří. Když se člověku daří, věří si víc a víc. Najednou si teď dovolím i věci, které by mě dřív ani nenapadly. Všechno mi najednou přijde snazší, ale to je obrázek celé sezony,“ říká Kubalík.

A to moc rádi slyší v Chicagu.

„V Košicích jsem během turnaje mluvil na téma Dominik Kubalík s generálním manažerem Blackhawks Stanem Bowmanem. Říkal mi, že se obrovsky těší na to, jakou pozici si Kubalík vybojuje v letním kempu. Chicago ho získalo výměnou za Los Angeles. Jestliže klub ve výměně obětuje volby draftu, znamená to, že mu musí hodně věřit a nějakým způsobem s ním počítat,“ říká Fischer.

Co na to Kubalík? „Já se na Chicago také těším,“ usměje se.

A je na něm znát, že dost možná cítí i lehký pocit zadostiučinění. Jeho zahraniční kariéra se nevyvíjela snadno. Zatímco v Tipsport extralize dominoval a sázel jeden gól za druhým, prosadit se v zahraničí mu chvíli trvalo.

Před dvěma lety Kubalík zamířil do Ufy, jenže v silném ruském týmu měli na soupisce hodně cizinců a český útočník se nevešel mezi ty, kteří mohou hrát zápasy. Vrátil se zpět do Plzně, podepsal smlouvu ve Švýcarsku a dál hrál za Plzeň. I v Ambri-Piotta, tehdy jednom z nejslabších týmů tamní ligy, pro něj v prvních týdnech nebylo místo.

Spousta lidí z hokejové branže si navíc ťukala na čelo: Ten kluk chce do NHL a myslí si, že se do ní odrazí z tuctového týmu švýcarské ligy? „A do toho ty otázky, proč zrovna Ambri. Ty jsem poslouchal pořád,“ usmívá se Kubalík.

Jeho klub totiž sídlí vysoko v Alpách v italském kantonu Ticino. Stařičký stadion pro sedm tisíc lidí stojí přímo na pomezí dvou malých vísek Ambri-Piotta. Když je navštívíte o víkendu, nikoho tam nepotkáte. V blízkém okolí žije jen pár stovek obyvatel, domácí zápasy hrdého klubu ale bývají zpravidla vyprodány.

Ostatně o kouzlu života ve švýcarských horách vás Dominik Kubalík přesvědčil sám v exkluzivní reportáži, kterou Seznam před rokem přímo v Ambri s českým hokejistou natáčel.

Podívejte se na exkluzivní reportáž z hokejového ráje. Tady se z Dominika Kubalíka stal střelec, který míří do NHL.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

„Jít do Švýcarska byl super krok. Já jsem totiž zastáncem toho, že švýcarská liga má velkou úroveň, ne-li větší než extraliga. Chtěl jsem se v kariéře posunout dál a myslím, že teď nemám absolutně čeho litovat. Hokej je tam mnohem rychlejší a přímočařejší, hraje se tam kanadský styl. A to mně sedí víc než nějaké kombinace. Já jsem hráč do zakončení, tohle mi sedlo,“ řekl český reprezentant.

V letošní sezoně důvěru Ambri splatil i s úroky. Ovládl kanadské bodování švýcarské ligy, byl vyhlášen jejím nejužitečnějším hráčem. A klub, který dlouhá léta za sebou bojoval jen o záchranu, naprosto hladce z pátého místa proklouzl do play off.

Všem bylo jasné, že Kubalík půjde hokejově dál. A že v Ambri zůstat nemůže.

„Člověk si musí věřit, ale bude to skok do něčeho úplně nového. Sám mám očekávání, jak to tam v Americe vůbec vypadá. Ale mám důvod si věřit. Asi by mě Chicago z Los Angeles neměnilo pro nic za nic,“ líčí.

A pevně věří, že si sebevědomí zvedne i proti Kanadě. Týmu, který je kompletně složený z hokejistů NHL. Tedy z hráčů, které bude od léta pravidelně potkávat ve své práci.

„Já se na zápas s Kanadou moc těším. Hlavně proto, že si zahrajeme semifinále. Snad v něm obstojím. Člověku zatím ani nedochází, že už hrajeme o medaile. Na internetu jsem navíc viděl, že zápasy už poběží i na Staroměstském náměstí. To je pojem! Jestliže ti lidé přijdou na Staromák koukat na hokej, něco už to pro ně musí znamenat. Uděláme všechno pro to, abychom medaili získali. Pevně věřím, že jsme ještě neskončili a máme fanouškům co ukázat.”

Reklama

Doporučované