Hlavní obsah
Online

Online: Trump vyhlásil v USA stav nouze

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump v pátek ve Spojených státech vyhlásil stav nouze

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump v pátek ve Spojených státech vyhlásil stav nouze kvůli pokračující epidemii nového koronaviru. Opatření podle něj dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí. Prezident vyzval nemocnice, aby se od nynějška řídily podle svých nouzových plánů, a rozšířil některé pravomoci ministerstva zdravotnictví.

Článek

V Číně epidemie v posledních sedmi dnech výrazně zpomalila, což je podle Reuters výsledkem týdnů přísného omezení pohybu lidí a dopravy.

Jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí uvedlo, že zaznamenalo 110 nových případů nákazy koronavirem, zároveň však bylo dalších 177 uzdravených pacientů propuštěno z nemocnice.

Situace se naopak horší v Itálii, která ve čtvrtek ohlásila 2651 nových případů onemocnění koronavirem a 189 mrtvých. Celkem je v zemi 15 113 nakažených. Nákaze podlehlo 1016 lidí. Nemocnice v epicentru nákazy nemají podle lékařů dostatek ventilátorů pro všechny pacienty a musí se rozhodovat, kterému dát přednost.

Ve Španělsku zemřelo už 84 lidí nakažených novým koronavirem, počet obětí se tak oproti středě téměř zdvojnásobil. Počet infikovaných podle deníku El País překročil 3000, což ze Španělska dělá druhou nejhůře zasaženou evropskou zemi po Itálii.

  • Nová polská pravidla pro cizince

    Do země budou moci vstoupit cizinci jen na základě následujících podmínek: mají manžela nebo manželku s polským občanstvím, jde o potomky rodičů s polským občanstvím, mají Kartu Poláka, mají trvalý či přechodný pobyt v Polsku či pracovní povolení platné pro Polsko. Všichni se po vstupu do země musí podrobit dvoutýdenní karanténě.

    Výjimku z dvoutýdenní karantény po vstupu do Polska mají ti polští občané z příhraničí, kteří musí pravidelně překračovat státní hranici kvůli výkonu svého povolání. Opatření polské vlády ale nezmiňuje možnost opakovaného vstupu do a výjezdu z Polska pro cizince mířící „na otočku“ za prací do Polska, informuje web polské vlády.

  • Katalánsko ohlásilo karanténu

    Jako první ze španělských regionů ohlásilo karanténu Katalánsko, kde vláda v noci ze čtvrtka na dnešek poslala do izolace na 70 tisíc obyvatel v oblasti západně od Barcelony, informuje ČTK. Nyní žádá odstřižení celého regionu od zbytku světa. „Věříme, že celé Katalánsko musí být oddělené,“ citoval regionálního premiéra Torru Reuters.

    „Jsme připraveni to udělat, máme na to potřebné schopnosti,“ pokračoval Torra. Španělská vláda nyní podle něj musí Katalánsku pomoci zablokovat železniční, leteckou a námořní dopravu, která není „v našich kompetencích“.

    V karanténě už je podle médií také skoro 400 tisíc lidí v Murcii na jihovýchodě, kde bylo uzavřeno sedm přímořských letovisek. Tamní lídr Fernando López Miras „drastický“ krok označil za důsledek nezodpovědnosti lidí, kteří „brali karanténu jako dovolenou“ a přišli na španělské pobřeží z jiných oblastí.

  • The Guardian: Italská média nevzdávají boj s koronavirem

    U několika italských novinářů se již koronavirus prokázal a deník La Stampa ve čtvrtek uzavřel své sídlo v Turíně, aby prostory kanceláří mohly být speciálně ošetřeny poté, co se u jednoho zaměstnance potvrdilo onemocnění způsobované koronavirem, informuje deník The Guardian.

    Redaktoři deníku žádali po svých nadřízených, aby zavedli práci z domova, a nyní pracují na dálku. Další významný deník Corriere della Sera se k práci z domova uchýlil již dříve.  Jeden z reportérů státní televize Rai se již koronavirem nakazil, stejně jako zaměstnanci zpravodajské televize Sky TG24 a mediální společnosti Mediaset.

  • Nakažení přibyli v Rusku i Bělorusku

    V Rusku bylo během 24 hodin zjištěno 11 nových případů infekce; všichni nakažení navštívili Itálii, Francii či Rakousko, uvedl list Kommersant. Počet nakažených v Rusku tím stoupl na 48. V Bělorusku se počet potvrzených případů zvýšil z 21 na 27, uvedla agentura TASS s odvoláním na místní úřady.

  • Maďarsko uzavírá školy

    Maďarsko mění přístup: kvůli viru vláda uzavírá k 16. březnu školy, které dosud chtěla nechat otevřené (dokonce vzala městům pravomoc o uzavření rozhodovat). Výuka má probíhat po internetu: žáci a učitelé doma, ředitelé ve škole. Nenavštěvujte prarodiče, apeloval na děti V. Orbán.

  • Polsko hlásí druhou oběť

    V Polsku kvůli nákaze koronavirem zemřel druhý člověk. Jde o třiasedmdesátiletého muže, který byl ve vážném stavu hospitalizovaný v nemocnici ve Vratislavi a měl i další vážné zdravotní problémy. Uvedlo to polské ministerstvo zdravotnictví.

  • Pandemie koronaviru se odráží na provozu automobilek v Evropě

    Pandemie koronaviru, za jejíž epicentrum dnes Světová zdravotnická organizace (WHO) označila Evropu, dopadá na provoz automobilek na tomto kontinentě, píše ČTK. Zatímco provozy Seatu, Renaultu a Nissanu se potýkají s narušením dodavatelského řetězce, italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a výrobce brzd Brembo v Itálii zastavily provoz kvůli dezinfekci prostor a uzpůsobení se opatřením přijatým kvůli nákaze.

  • Polská církev bohoslužby neruší

    Polská katolická církev bohuslužby neruší, kněží budou dbát na to, aby bylo v kostele vždy jen maximálně 50 lidí. V aktuálním prohlášení to uvedl předseda episkopátu Stanisław Gądecki, přípustné je podle něj sledovat či poslouchat bohoslužby i doma v rádiu či televizi.

  • Trump vyhlásil v USA stav nouze

    Americký prezident Donald Trump v pátek ve Spojených státech vyhlásil stav nouze kvůli pokračující epidemii nového koronaviru, informuje ČTK. Opatření podle něj dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí. Prezident vyzval nemocnice, aby se od nynějška řídily podle svých nouzových plánů, a rozšířil některé pravomoci ministerstva zdravotnictví.

    Během příštího týdne by měli zdravotníci provést až půl milionu testů, v dalších týdnech by mělo jít až o miliony testů, řekl Trump. Nákaza se v USA potvrdila u téměř 2000 lidí, přes 40 jich zemřelo.

  • Epidemie COVID-19 se ve Francii stupňuje, dalších 18 lidí zemřelo

    Šíření nákazy novým typem koronaviru ve Francii zrychluje. Konstatoval to v pátek večer ministr zdravotnictví Olivier Véran, když informoval o aktuální bilanci epidemie. Od konce ledna se onemocnění COVID-19, které virus způsobuje, v zemi potvrdilo u 3661 lidí, z nichž 79 infekci nepřežilo, informuje ČTK. Oproti údajům ze čtvrtka vzrostl součet případů skoro o 800 a počet úmrtí o 18. Kvůli zdravotnické krizi se nově uzavřou nejznámější pařížské atrakce včetně Eiffelovy věže.

  • Polsko zavírá hranice pro cizince o půlnoci ze soboty na neděli

    Země obnovuje pasové kontroly po celé délce hranic, dál platí i zdravotní kontrola. Opatření zatím platí na 10 dní s možností dalšího prodloužení o 20 a pak o 30 dní. Cizincům se od půlnoci ze soboty na neděli zakazuje vstup do Polska. Ve stejnou dobu se ruší mezinárodní vlaková a letecká spojení.

    Do země budou moci díky výjimce vstoupit cizinci, kteří v Polsku pracují nebo bydlí, musí se ale podrobit dvoutýdenní karanténě. Zatím není jasné, zda budou platit výjimky pro cizince (a Poláky) pracující v pohraničí, pro které je přechod hranice nutný pro výkon povolání.

    Hranice zůstanou otevřené pro převoz zboží.

  • Dánsko od sobotního poledne na 30 dní uzavře hranice

    Od sobotního poledne uzavře Dánsko kvůli koronaviru své hranice, informuje ČTK. V pátek to podle agentury DPA oznámila dánská premiérka Mette Frederiksenová. Ta uvedla, že mimořádné opatření bude platit prozatím do 13. dubna. Dánsko se tak přidalo k dalším evropským zemím, které se rozhodly hranice zablokovat.

    Dohledem nad zákazem vstupu bude pověřena armáda. Dánsko má pozemní hranici pouze s Německem, dlouhá je 70 kilometrů.

  • Venezuela hlásí první nakažené

    Dva venezuelští občané jsou prvními potvrzenými případy nákazy koronavirem v zemi, oznámila v pátek na televizi VTV Venezuela viceprezidentka Delcy Rodriguezová, píše CNN. Potvrzenými případy jsou 41letá žena, která cestovala do Spojených států, Itálie a Španělska, uvedla Rodriguezová. Druhým případem je 52letý muž, který navštívil Španělsko. Oba jsou v karanténě.

  • Spojené státy si předvolaly čínského velvyslance kvůli komentáři o koronaviru

    USA si předvolaly velvyslance Číny kvůli komentáři mluvčího čínské diplomacie, podle kterého koronavirus do Číny mohli zanést američtí vojáci, informuje ČTK.

    Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na Twitteru ve čtvrtek napsal, že za pandemií, která se zřejmě začala šířit z čínského města Wu-chan, může být americká armáda. „Kdy se objevil pacient nula (první nakažený) v USA? Kolik lidí se nakazilo? V jakých nemocnicích se léčí? Mohla to být americká armáda, kdo rozpoutal epidemii ve Wu-chanu. Buďte transparentní! Zveřejněte údaje! USA nám dluží vysvětlení!“ uvedl Čao.

  • New York hlásí více než 400 případů

    New York má nyní nejméně 421 případů koronaviru, uvedl v pátek guvernér Andrew Cuomo. Od poslední aktualizace tak přibylo nejméně 96 případů, píše CNN. Cuomo uvedl, že v současné době je hospitalizováno padesát pacientů. Osmnáct pacientů je na jednotce intenzivní péče.

    Do příštího týdne, když bude do provozu uveden dalších 28 laboratoří, bude stát schopen provádět 6000 testů denně. Bude to „dramatický nárůst“, protože New York v současné době zpracovává asi 3 000 testů denně, cituje Cuoma CNN.

  • Londýnský maraton se přesouvá na říjen

    Organizátoři v pátek oznámili odložení Londýnského maratonu na 4. října, informuje deník The Guardian. „Svět je v bezprecedentní situaci, zápasíme s globální pandemií COVID-19 a veřejné zdraví je teď naší největší prioritou,“ řekl ředitel závodu Hugh Brasher.

  • Počet obětí koronaviru v Itálii prudce vzrostl na 1266

    Počet obětí koronaviru v Itálii během posledních 24 hodin stoupl o 250 na 1266, oznámila v pátek agentura Reuters s odvoláním na informace civilní obrany. Předchozí údaj ze čtvrtka uváděl 1016 mrtvých. Počet mrtvých vzrostl zhruba o čtvrtinu, což je největší nárůst od propuknutí nákazy, dodala agentura. Také podle agentury AFP je 250 úmrtí během 24 hodin rekordní počet.

  • První oběť koronaviru ve Skotsku

    Skotsko v pátek oznámilo první úmrtí v souvislosti s koronavirem, uvedla CNN. „Pacient, který byl léčen v nemocnici Lothian Health Board, byl starší člověk se zdravotními komplikacemi,“ uvedla náměstkyně skotské ministryně zdravotnictví Catherine Calderwoodová.

  • Řecko hlásí 190 nakažených a zavírá nákupní centra a bary

    Řecko uzavře nákupní střediska, kavárny a bary ve snaze omezit šíření koronaviru poté, co počet potvrzených případů nákazy v zemi dosáhl 190, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

    Řecké úřady ve čtvrtek oznámily první úmrtí na nemoc COVID-19 způsobenou novým typem koronaviru. Chorobě podlehl 66letý muž, který se na konci února vrátil z náboženské poutě po Izraeli a Egyptě, informuje ČTK.

  • Trudeau: Nemám žádné příznaky a cítím se dobře

    Kanadský premiér Justin Trudeau, jehož žena Sophie byla pozitivně testována na nový koronavirus, oznámil na tiskové konferenci, že nemá žádné příznaky onemocnění a cítí se dobře. Předseda vlády potvrdil, že zůstává ve čtrnáctidenní karanténě, pracovat ale může podle svých slov z domova. Projevy nemoci u své ženy popsal jako mírné.

Reklama

Hlavní zprávy