Hlavní obsah

Kanadský premiér Justin Trudeau vzbuzuje v Indii rozpaky. I přesto se s ním setkal premiér Módí

Kanadský premiér Justin Trudeau je v Indii, jeho návštěvu však doprovází kritika.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Indický premiér Naréndra Módí se navzdory kontroverzím setkal se svým kanadským protějškem Justinem Trudeaem. Jeho návštěvu však někteří indičtí politici ignorují. Nesouhlasí totiž s přístupem kanadské vlady vůči skupinám Sikhů, kteří v Kanadě žijí.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau je na oficiální návštěvě Indie. Při té se setkal i s indickým premiérem Naréndrou Módím. Schůzka byla pro indická média překvapivá, jelikož se Trudeau dopustil kontroverze, když na oficiální večeři v Dillí pozval sikhského extremistu obviněného z pokusu o vraždu. Kanadská strana pozvání později stáhla, i tak ale čelí vlně kritiky.

Indové dlouhodobě kritizují přístup Kanady a Trudeaua ke v Kanadě žijící komunitě Sikhů. Podle indických představitelů v severoamerické zemi existují skupiny, které nadále sympatizují s myšlenkou nezávislého sikhského státu Chálistánu. Přístup kanadského premiéra je podle indické strany velmi umírněný.

Trudeau slíbil, že jeho země nebude podporovat nikoho, kdo by se snažil oživit sikhské separatistické hnutí v Indii.

Někteří zástupci indické vlády tak návštěvu Justina Trudeaua ignorují. Sám premiér Módí kanadskou výpravu nepřivítal na letišti, ač tak v minulosti u jiných návštěv činil. Trudeaua následně přivítal alespoň prostřednictvím sociální sítě Twitter.

Lídři obou zemí se setkali v prezidentském paláci v Dillí. Podle stanice BBC měli jednat o obchodu, klimatických změnách a také o spolupráci na poli jaderné energetiky.

Kritice musel Trudeau čelit i kvůli výběru oblečení. Na několika oficiálních akcích na sobě měl tradiční indický oděv. Indická média se však výběru oblečení vysmívala a označila ho za „více indické”, než je oblečení řadových Indů.

Podle agentury Reuters někteří pozorovatelé uvedli, že se kanadský premiér neměl tolik zaměřit na oblečení, ale spíše na řešení sikhské krize.

Kanada je domovem pro zhruba 486 tisíc Sikhů. Malá vlivná skupina podporuje vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu.

Problém se separatisty se v Indii řeší již desítky let. K jednomu z nejzávažnějších střetů došlo v roce 1984. Bývalá indická premiérka Indíra Gándhíová vyslala do Zlatého chrámu armádu s cílem potlačit tehdejší silné separatistické hnutí. Při dobývání zahynuly stovky Sikhů. Gándhíová, která útok na chrám nařídila, byla o několik měsíců později zavražděna sikhskými osobními strážci.

O rok později sikhští separatisté spáchali bombový atentát na letadlo společnosti Air India. To vzlétlo z letiště v Torontu. Zemřelo všech 329 lidí na palubě. Vinným byl uznán pouze jeden člověk, kanadské úřady ho v roce 2017 propustily na svobodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované