Hlavní obsah

Kanadský premiér Trudeau jedná s Pákistánem o osudu osvobozené křesťanky

Kanada jedná s Pákistánem ohledně osvobozené křesťanky Asii Bibiové.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau jedná s Pákistánem ohledně propuštěné křesťanky Asii Bibiové. Zda jí nabídne azyl, zatím mluvčí nepotvrdil. Manžel Bibiové požádal o pomoc i Británii, Itálii a Spojené státy. Británie Bibiové poskytnout azyl nechce, bojí se nepokojů. Rodině však pomoci chce. Asia Bibiová je zatím kvůli ohrožení života v ochranné péči.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau vyjednává s Pákistánem ohledně osvobozené Asii Bibiové. Řekl to v Paříži, kde se účastnil stoletého výročí konce první světové války, francouzské zpravodajské agentuře AFP. Následně pak diskuzi s pákistánskou vládou potvrdil i mluvčí premiéra v Ottawě.

Premiér více prozradit nechtěl, jelikož se jedná o citlivé téma. Připomněl však, že Kanada je otevřená země. Minulý týden naléhala Kanada na Pákistán, aby zajistil Bibiové dobré podmínky k žití. Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová řekla, že vláda je do problému velmi zapojena.

Agentura AFP napsala, že diskuze mezi Kanadou a Pákistánem se vedou na téma nabídnutí azylu pro Bibiovou a její rodinu. Mluvčí však toto nepotvrdil.

Na smrt odsouzená křesťanka Asia Bibiová strávila osm let ve vězení za rouhání proti proroku Mohamedovi. Pákistánský nejvyšší soud ji koncem října zprostil viny a pustil na svobodu. To způsobilo velkou řadu nepokojů ze strany pákistánských muslimů.

Kvůli ohrožení na životě je teď Bibiová v ochranné péči. Její manžel Ashiq Masih požádal o pomoc Británii, Kanadu, Itálii a Spojené státy. Británie nabídnutí azylu Bibiové a její rodině odmítla, obává se, že by tímto krokem vyvolala nepokoje.

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson s rozhodnutím nesouhlasí, země by se podle něj neměla nechat zastrašit obavou z útoků na britskou ambasádu. V dopise pro britského ministra zahraničí Sajida Javida napsal, že Bibiová očekávala větší soucit ze strany britské vlády.

Právník Asii Bibiové utekl tento týden do Nizozemska z obavy o svůj život a bezpečí své rodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované