Hlavní obsah

Kanadský premiér Trudeau konfrontoval viceprezidenta Pence kvůli potratovým zákonům v USA

Justin Trudeau konfrontoval Mikea Pence kvůli potratovým zákonům.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau mluvil s americkým viceprezidentem Mikem Pencem o kontroverzních protipotratových zákonech. Pence je na návštěvě kanadské Ottawy kvůli nové ratifikaci americko-kanadsko-mexické obchodní smlouvy.

Článek

„Zdůraznil jsem panu viceprezidentovi, že existují opravdu výrazné obavy mnoha Kanaďanů ohledně nových protipotratových zákonů, které prošly v několika amerických státech,” uvedl Trudeau po setkání s Pencem. Před schůzkou se na tiskové konferenci nechal slyšet, že téma rezonuje i v Kanadě. „Samozřejmě mě znepokojuje omezování ženských práv, které můžeme sledovat u konzervativních hnutí v Kanadě, Spojených státech i celém světě.“

Na problematiku potratů se oba politici dívají zásadně jinak. Mike Pence je jeden z nejvýraznějších zastánců protipotratových zákonů ve své Republikánské straně. V Trumpově administrativě také prosazuje pozici právníků, kteří se na téma potratů specializují.

Oproti tomu kanadský premiér Trudeau zastává přesně opačný názor. Není ani proti tzv. pozdním potratům, tedy těm, které se uskuteční okolo 21. týdne těhotenství. K právu ženy na volbu se vyjadřuje konzistentně. Už v roce 2014 například tweetoval, že dny, ve kterých staří pánové rozhodují o tom, co má žena dělat se svým tělem, jsou pryč.

Potraty v Kanadě jsou dostupné ve státních i soukromých nemocnicích. Ve většině případů náklady pokrývá pojišťovna.

Zájem kanadského premiéra o americké zákony jsou součástí jeho domácí politiky. Trudeau se nesouhlasem se sousedním státem vymezuje i vůči konzervativním názorům jeho politických oponentů. Na podzim se v Kanadě konají volby a lídr konzervativců Andrew Scheer opakovaně prohlásil, že hodlá potratové téma otevřít.

Reklama

Doporučované