Hlavní obsah

Kanadský premiér Trudeau si pozici udrží, ukazují předběžné výsledky voleb

Kanadský premiér Justin Trudeau.

Reklama

Trudeau je vítězem voleb v Kanadě, na většinu v parlamentu ale nejspíše nedosáhne. Jeho výhru v předčasných volbách dnes předpověděly tiskové agentury s odvoláním na předpokládané výsledky, po uzavření volebních místností.

Článek

Vůdce kanadských konzervativců Erin O'Toole dnes uznal porážku v pondělních předčasných parlamentních volbách a poblahopřál k vítězství současnému premiérovi a šéfovi Liberální strany Justinu Trudeauovi. Tomu se však podle projekcí kanadských médií zřejmě nepodaří získat většinu v parlamentu. Veřejnoprávní televize CBC odhaduje, že liberálové v zákonodárném sboru obsadí 157 z celkových 338 křesel a konzervativci zřejmě získají 121 mandátů, což by byly stejné výsledky jako v roce 2019.

Devětačtyřicetiletý Trudeau, který stojí v čele menšinové vlády, spoléhající na podporu dalších stran při přijímání zákonů, vyhlásil volby dva roky před řádným termínem v naději, že získá většinu v parlamentu. Zatím si po velmi těžké kampani podle agentury AFP zajistil třetí mandát v čele vlády.

Podle prvních dílčích výsledků z atlantického pobřeží zde liberálové vedou, ale oproti předchozím volbám z roku 2019 zde zaznamenali mírné ztráty.

Hlavní soupeři, konzervativci Erina O'Tooleho, se zaměřili na získání dalších mandátů k dosavadním čtyřem a ujali se vedení v devíti obvodech, uvedly agentury Reuters a AP.

Klíčový význam ale mívají výsledky z nejlidnatějších provincií Quebec a Ontario, kde je ve hře 199 z celkem 338 mandátů ve sněmovně.

Agentura AP označila volby za pandemické - verdikt voličů totiž může oslabit, anebo posílit vládu v trestu či odměně za to, jak zvládala pandemii covidu-19:

Reklama

Doporučované