Hlavní obsah

Lyžařský resort se stal největším ohniskem brazilské mutace na Západě

Foto: Profimedia.cz

Whistler je rájem pro všechny milovníky zimních radovánek.

Reklama

Z oblíbeného lyžařského resortu se stalo největší ohnisko brazilské mutace mimo Jižní Ameriku. Na kanadský Whistler připadá zhruba 200 případů nákazy variantou P.1. Navzdory tomu chtějí úřady monitoring mutací zastavit.

Článek

Jaro pro lyžaře obvykle symbolizuje poslední příležitost užít si obloučky na sluncem zalitém svahu. Nejznámější kanadský resort Whistler Blackcomb ale letos utichl. Vleky stojí a sjezdovky jsou vylidněné.

Místní úřady pozastavily činnost střediska ležícího ve stejnojmenném městě Whistler poté, co vyšlo najevo, že na oblíbenou prázdninovou destinaci připadá velká část potvrzených případů brazilské mutace koronaviru.

Poměrně prudký nárůst případů zaznamenala na počátku dubna celá Kanada. Podle odborníků stojí za zhoršením epidemické situace šíření nakažlivějších variant. Nejhůř si stojí provincie Britská Kolumbie, kde je momentálně největší ohnisko brazilské mutace mimo Brazílii. Provincie hlásí 877 nakažených, u kterých se prokázala mutace P.1, z toho zhruba 200 případů připadá na dvanáctitisícový Whistler.

Podle vědců je brazilská mutace nejen nakažlivější, ale zdá se, že způsobuje i horší průběh onemocnění covid-19, a vedou se debaty o tom, jak si s ní poradí očkování. V latinskoamerické zemi způsobila spolu s nedostatkem opatření praktické zhroucení zdravotnického systému.

Jak se dostala do Whistleru, není jasné. Z prvotních 84 lidí, u kterých se prokázala, nepobýval nikdo v zahraničí. „Všichni jsme ale tušili, že se to může stát,“ řekl britskému listu The Guardian zaměstnanec střediska, který se představil jako Peter. Sám se nakazil jen několik dní po podání první dávky vakcíny. „Lidé sem přijíždějí odevšad - tak to je, to dělá tohle místo tím, čím je.“

Drtivá většina whistlerských případů připadá na mladé, často sezonní zaměstnance. Kvůli předraženým nájmům není neobvyklé, že jeden byt obývá i osm lidí. Možnosti izolace jsou omezené, a pokud se někdo z nájemníků nakazí, často nemoc chytnou i jeho spolubydlící. Většina mladších obyvatel Whistleru pracuje v pohostinství či přímo pro středisko, pokud je někdo nakažený a nemá příznaky, hrozí, že může nakazit řadu dalších.

Epidemiologové se snaží zabránit šíření nákazy už od ledna, kdy se ve středisku objevila tři samostatná ohniska. Například tím, že naočkovali značnou část zaměstnanců resortu. I přesto se do horského městečka vplížila obávaná brazilská varianta. Kromě Britské Kolumbie už byla zaznamenána i v sousední Albertě. Podle úředníků je dokonce možné, že se jí nakazilo 21 hráčů profesionálního kanadského hokejového klubu Vancouver Canucks.

Britská Kolumbie dlouho odkládala zavedení jednotných karanténních pravidel při vstupu do země. Provincie se navíc zpozdila i ve sledování nejrůznějších mutací, je tedy možné, že brazilskou variantou se nakazilo daleko více lidí. Na počátku týdne navíc oznámila, že u pozitivních vzorků nebude dále zjišťovat, o jaké jde mutace.

„Budeme jednoduše předpokládat, že ve všech pozitivních případech jde o jednu z mutací,“ sdělila novinářům šéfka resortu zdravotnictví v Britské Kolumbii Bonnie Henryová. „S každým, kdo je nakažený, budeme zacházet, jako kdyby měl vysoce nakažlivou variantu.“ Místo toho budou lékaři sledovat, zda dochází k reinfekcím nebo k případům, kdy se nakazil někdo, kdo už byl proti koronaviru očkován.

Odborníci však poukázali na to, že sledování mutací poskytuje zásadní data o tom, jak se nebezpečné varianty šíří. Důsledné sekvenování viru se vyplatilo například ve Velké Británii, kde díky němu vědci zjistili, že zatímco celkový počet případů klesal, v zemi se začínala šířit nová a nebezpečnější varianta.

Reklama

Doporučované