Hlavní obsah

Kanadští původní obyvatelé nepřijali papežovo vyjádření lítosti

Foto: Profimedia.cz

Památník na počet 215 dětí, které zemřeli v bývalé církevní internátní škole.

Reklama

Představitele kanadských původních obyvatel a přeživší neuspokojilo vyjádření papeže Františka, který dal v neděli najevo lítost nad nálezem ostatků 215 dětí na pozemku bývalé církevní internátní školy v Kanadě.

Článek

Škola ve městě Kamloops v Britské Kolumbii fungovala do roku 1978 a byla součástí systému, který usiloval o asimilaci dětí původního obyvatelstva i cestou vynucování jejich odloučení od rodičů.

Papež František v neděli vyjádřil zármutek nad nálezem ostatků dětí, o němž média informovala koncem května, a vyzval k respektování práv a kultury původního obyvatelstva. Kanadské politické a náboženské vůdce požádal, aby se pokusili dětská úmrtí objasnit a aby usilovali o usmíření. Přímá omluva, kterou někteří Kanaďané po katolické církvi požadovali, ale z papežových úst nezazněla. Informovala o tom agentura Reuters.

Přední představitel Federace svrchovaných domorodých národů (FSIN) Bobby Cameron ale uvedl, že papežovo vyjádření není dostatečné. „Všichni cítíme lítost a zármutek, kdo ne? Je to celosvětový výsměch,“ okomentoval Františkův výstup Cameron.

Dvaasedmdesátiletý Saa Hiil Thut, který dané školní zařízení navštěvoval, podotkl, že ti, kdo zapříčinili jeho utrpení, nebyli za své činy potrestáni a že papež jako představitel katolické církve svým výrokem dostatečně nepřijal odpovědnost. „Viníci tak nějak unikají potrestání. Papež neřekne ‚Podívejte, slyšel jsem, že v internátních školách provozovaných naší církví byly případy sexuálního zneužívání a dalšího týrání.‘ Neřekne ‚V Kamloops je 215 dětí v neoznačených hrobech stejně jako pravděpodobně ve všech (bývalých podobných) internátních školách v Kanadě.‘“

Také mluvčí ministryně pro záležitosti původních obyvatel Carolyn Bennettové uvedla, že papežovo vyjádření není dostatečné. „Vláda znovu vyzývá papeže a katolickou církev, aby se za svoji roli omluvili,“ sdělila mluvčí. Církev k převzetí odpovědnosti již v pátek vyzval kanadský premiér Justin Trudeau.

Vyšetřovací zpráva kanadských úřadů z roku 2015 označila systém, kterého byla škola v Kamloops součástí, za „kulturní genocidu“. Podle zprávy vládní systém, který fungoval mezi roky 1831 a 1996 násilně vyhnal z domovů na 150 000 dětí, z nichž mnohé byly v internátních školách vystaveny týrání, sexuálnímu zneužívání a hladovění. Trudeauův předchůdce Stephen Harper se původním obyvatelům z řad kanadských indiánů a Inuitů za útisk omluvil v roce 2008.

Reklama

Doporučované