Hlavní obsah

Předvolební Kanadou rezonuje převlek Justina Trudeaua a švédská Greta

Foto: Shutterstock.com

Kanadský premiér Justin Trudeau usiluje o znovuzvolení.

Reklama

Mezi hlavní favority voleb patří liberální strana premiéra Justina Trudeaua a konzervativní strana Andrewa Scheera.

Článek

Druhá největší země světa se připravuje na parlamentní volby. Kanadský lid bude volit 338 členů Dolní sněmovny 21. října. V noci na úterý se ve městě Gatineau v provincii Québec konala první a jediná oficiální předvolební debata v anglickém jazyce.

Diskuze se poprvé v historii zúčastnili zástupci všech šesti politických stran působících v dolní komoře parlamentu. Své nominanty do debaty vyslala Liberální strana, Konzervativní strana, strana Nové demokracie, Zelení, Québecký blok a Strana lidu.

V současné Dolní sněmovně mají největší slovo liberálové, kteří pod vedením současného kanadského premiéra Justina Trudeaua ovládají 185 křesel. Druhá nejsilnější strana konzervativců má 106 mandátů. Nová demokracie má pak jako třetí nejvlivnější strana v dolní komoře 43 poslanců.

Lídr liberálů Trudeau neměl na začátku televizní debaty ideální výchozí pozici. V polovině září oblétla svět fotografie, na které byl kanadský premiér zachycen se začerněným obličejem. Snímek, který byl vyfocen před 18 lety, pocházel ze školního karnevalu s arabskou tematikou, (Trudeau tam tehdy učil.)

Fotografie spustila lavinu negativních reakcí, které vesměs premiéra odsuzovaly za rasismus, čehož chtěli využít také jeho rivalové v úterní debatě.

Role hlavního oponenta kanadského premiéra se pohotově ujal vůdce konzervativců Andrew Scheer. Předvolební průzkumy ukazují, že o prvenství v Dolní sněmovně se s Trudeauem utká právě jeho strana.

Organizátoři debaty umístili řečnické pulty dvou protivníků přímo vedle sebe.

Scheer zprvu zkritizoval svého soka za výše zmíněný prohřešek s černým obličejem. V návaznosti na to začal kritizovat Trudeauovu údajnou politickou přetvářku. Podle Scheera si kanadský premiér často navléká „masku“, a to například při pokusech o smíření s domorodými národy.

„Pane Trudeau, jste falešný a jste podvodník. Nezasloužíte si vládnout této zemi,“ zaútočil v debatě Scheer.

Trudeau se ale nenechal verbálně bičovat a Scheerovy výroky vracel. Podle kanadského premiéra je celá konzervativní strana nedůvěryhodná. Následně se Trudeau snažil stočit konverzaci jinam – ke klimatické krizi.

„Dnes večer je to volba mezi dvěma stranami, které mají velmi rozdílné pohledy na klimatickou změnu,“ sdělil Trudeau, který se dlouhodobě profiluje jako bojovník proti klimatické krizi.

Kanadský premiér už dříve slíbil, že pokud bude opětovně zvolen, jeho vláda se zaslouží o výrazné snížení uhlíkových emisí. Do roku 2050 bude podle něj Kanada uhlíkově neutrální.

Na začátku září přitom sám Trudeau čelil kritice za to, že jeho kabinet schválil prodloužení ropovodu Trans Mountain, který se táhne mezi provinciemi Alberta a Britská Kolumbie. Ministerský předseda se hájil tím, že výtěžek z této investice půjde právě na boj proti klimatickým změnám.

Že to myslí vážně, dokládal osobní účastí na zářijových protestech aktivistů v Montréalu. Na místě se setkal také se Švédkou Gretou Thunbergovou, tváří celosvětového hnutí proti klimatickým změnám.

Trudeau bude mít spolu s ostatními šanci přesvědčit voliče u televizních obrazovek ještě jednou. Zástupci kandidujících stran se k řečnickým pultům vrátí v pátek, tentokrát se bude diskutovat ve francouzštině.

Reklama

Související témata:

Doporučované