Hlavní obsah

Kanadu zasáhly obří záplavy. V Montréalu platí výjimečný stav

Rozsáhlé záplavy dále trápí kanadské provincie.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Jarní tání a déšť dále způsobují rozsáhlé záplavy v některých provinciích Kanady. V Novém Brunšviku voda zaplavila silnice, chodníky i obytné domy. V Montréalu platí kvůli hrozícím povodním výjimečný stav.

Článek

Druhé největší kanadské město Montréal se připravuje na příchod silných dešťů, které by v kombinaci s tajícím sněhem mohly způsobit během víkendu další záplavy. S těmi se potýkali také v provincii Québec, kde se ocitlo pod vodou na 4000 budov a 1300 lidí se muselo evakuovat.

Letošní povodně ale podle místních nejsou nejhorší, co zažili. „Můj dvůr je teď plný vody. Není to tak špané jako loni, ale je to stejně stresující,” řekl pro agenturu Reuters William Carr, obyvatel Svatého Jana v provincii Nový Brunšvik. Úřady v metropoli Ottawě nicméně očekávají zvýšení hladiny nad maximum ze záplav v roce 2017, kdy jarní povodně způsobily škody ve výši zhruba 230 milionů kanadských dolarů.

Záplavy tento týden zasáhly zejména region Beauce jižně od québecké metropole. V nejpostiženějších regionech lidem pamáhají stovky vojáků. Premiér provincie Québec François Legault v týdnu přislíbil také finanční pomoc zasaženým domácnostem.

S ničivými jarními záplavami se Québec potýkal už v roce 2017. Podle Legaulta lze častější přírodní katastrofy přičíst na vrub globálním změnám klimatu. „Je třeba si uvědomit, že kvůli změnám klimatu se takové věci budou dít častěji než dříve. Musíme se tomu přizpůsobit,” řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Doporučované