Hlavní obsah

Kanárské ostrovy zpřísňují opatření, na pláž musíte s rouškou

Foto: Profimedia.cz

Osoby starší šesti let musí mít zakrytá ústa a nos na veřejných prostranstvích, v kavárnách, restauracích nebo u bazénů.

Reklama

Kvůli rostoucím číslům zpřísňují opatření i dosud bezriziková španělská souostroví, která zavádí povinné roušky na plážích nebo omezování nočního života. Na podzim pak kvůli nezájmu a nejistotě klesne počet letů, oznámil Ryanair.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Na pláže Kanárských ostrovů jedině s rouškou, Baleáry omezují noční život

Kanárské ostrovy včetně oblíbených turistických destinací jako Tenerife nebo Lanzarote zavedly opatření vyžadující roušky na plážích. Nová opatření jsou reakcí na nárůst nových případů nákazy koronavirem, píše deník Daily Mail. Od včerejšího dne musí mít osoby starší šesti let zakrytá ústa a nos na veřejných prostranstvích, v kavárnách, restauracích nebo u bazénů. Na příštích patnáct dní jsou zakázané kontaktní sporty. Každý musí mít pečlivě zakrytá ústa i nos, a to při pohybu na pláži a na pobřeží, výjimkou je koupání v moři a setrvání na jednom místě.

Baleárské ostrovy kvůli nárůstu počtu nových případů omezují provoz pohostinství, restaurace nově musí zavřít nejpozději v jednu hodinu ráno, od půlnoci pak nesmějí přijímat další hosty. Zavřené zůstávají noční kluby a koktejlové bary, zákaz kouření pak platí tam, kde nelze dodržovat dvoumetrové rozestupy. Pokuty se pohybují v rozmezí od 25 do 600 000 eur v případě vážných přečinů.

Opatření zpřísňují i některé části pevninského Španělska. Pláže u města Marbella na Costa del Sol nově zavírají od 21:30 do 7:00. Rozhodnutí vyvolalo u místních i turistů kritiku, s rostoucími teplotami se totiž posouval čas příchodu na pláž, běžně tak první návštěvníci pláže dorazili okolo šesté hodiny ranní. Změnu pravidel místní radnice odmítá, nakonec ale přistoupila na prodloužení lhůty odchodu do 22 hodin, ta bude ale určena především k balení věcí a úklidu pláže. Na dodržování pravidel bude dohlížet policie.

Na Ryanair dolehla krize, snižuje počet letů v září a říjnu

Společnost Ryanair uvedla, že v září a říjnu sníží počty letů až o 20 %. Důvodem je podle společnosti „nejistota kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v některých zemích EU“, uvádí BBC. Oproti jarním opatřením má ale dojít pouze k omezení počtu letů, nikoli k rušení linek.

Ryanair uvedl, že se „silně zaměří“ na země, kde aktuální situace vedla Spojené království a Irsko k tomu, aby znovu zavedly cestovní omezení. Spojené království znovu zavedlo dvoutýdenní karanténu pro cestující ze Španělska, Francie a Švédska. Irsko zavedlo karanténu pro cestující ze stejných zemí včetně Německa a Velké Británie.

Zpráva přichází chvíli poté, co společnost po obnovení služeb v červenci dosáhla 60 % běžného počtu letů. V pondělí ale mluvčí společnosti Ryanair uvedl, že „snížení počtu letů v září a říjnu je nevyhnutelné vzhledem k malému počtu rezervací letenek a cestovním omezením v řadě zemí EU“. Cestujícím, kterých se rušení zářijových letů týká, by měl během dnešního dne přijít e-mail s informacemi o dalším postupu. Podle pravidel EU je možné let přesunout, obdržet poukázku nebo si nechat vrátit peníze.

V Rakousku a Slovinsku Češi za benzin ušetří, v Chorvatsku ne

Češi, kteří navzdory pandemii koronaviru plánují na konci prázdnin cestu autem na Jadran, nemusí před cestou tankovat doma plnou nádrž. Levněji než v Česku natankují v Rakousku i Slovinsku, v Maďarsku je nižší než v tuzemsku průměrná cena benzinu, naopak nafta je dražší. V Chorvatsku jsou ceny pohonných hmot proti Česku zhruba o tři koruny vyšší. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Finlord na základě dat Evropské komise, uvádí ČTK.

Průměrná cena benzinu v Česku podle dat společnosti činí aktuálně 27,91 Kč za litr, nafty pak 27,42 Kč za litr. V Rakousku lze benzin natankovat průměrně za 27,72 Kč za litr, naftu za 26,99 Kč/litr, ve Slovinsku pak benzin za 26,36 Kč za litr a diesel za 26,28 Kč za litr. Dráž je v Chorvatsku, kde litr benzinu stojí průměrně 31,60 Kč a litr nafty 30,60 Kč. V Maďarsku je litr benzinu možné sehnat průměrně za 27,56 Kč, litr nafty za 28,45 Kč.

Polsko zasáhnou silné bouřky, dojde i na krupobití

Polští meteorologové dnes varují před bouřkami. Ty se mají objevit na západě a jihu země. Varování platí pro 9 regionů. Bouře může doprovázet silný vítr, kroupy a srážky až 30 milimetrů na metr krychlový.

Pláž v Irsku ozářil plankton

Zářící vlny překvapily tento týden návštěvníky pláže Fountainstown jižně od Cork City v Irsku. Světélkující vodu má na svědomí bioluminiscenční plankton. Bioluminiscenci popisují vědci jako světlo, které někteří živočichové, například světlušky, vyzařují ze svých buněk, píše BBC.

„Celá ta věc mě úplně uchvátila, bylo to úžasné,“ řekla BBC autorka fotografií Joleen Croninová. „Jeli jsme na lodi, a když pádlo dopadlo na vlny, bylo to jako diskotéka,“ dodává Croninová. „Všichni se náramně bavili a smáli, stálo za to vyrazit z domu na pláž, ačkoli byla skoro půlnoc,“ říká další účastník. Díky sociálním sítím se pláže brzy zaplnily desítkami lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované