Hlavní obsah

Kancelář architekta Brna dostane 2,8 milionu na soutěž na most přes Svitavu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kancelář architekta města Brna (KAM) dostane 2,8 milionu korun na uspořádání urbanisticko-architektonické soutěže na podobu nového mostu přes řeku Svitavu. Schválili to v úterý zastupitelé.

Článek

Most vznikne mezi bývalým areálem Zbrojovky a Motorárnou Zetor. Odhadované náklady přesahují 220 milionů korun. Stávající mosty v místě zůstanou.

Soutěž bude otevřená a jednofázová. Už dříve radní města souhlasili se zpracováním investičního záměru a uložili řediteli KAM Michalu Sedláčkovi předložit podmínky soutěže. Předpokládaný termín jejího vyhlášení je v listopadu. Schválená částka 2,8 milionu obsahuje náklady na ceny a odměny a organizaci soutěže.

Most o délce 53 metrů a šířce 28 metrů propojí městské části Brno-sever a Brno-Židenice. Nabídne čtyři pruhy, přičemž dva budou pro auta a dva pro trolejbusy. Součástí bude cyklostezka a chodník.

Podle primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) se naposledy tak velký most stavěl v Brně před 60 lety. „Výběr projektanta formou architektonické soutěže považujeme za nejlepší a nejtransparentnější způsob, jak získat nejen kvalitní návrh, ale i partnera, se kterým následně podepíšeme smlouvu o dílo na zpracování dalších stupňů projektové dokumentace,“ dodal Hladík.

Reklama

Související témata:

Doporučované