Hlavní obsah

Kancléř Mynář jednal se šéfkou hygieniků, jak na Hradě uspořádat 28. říjen

Hrad hledá cestu, jak uspořádat slavnostní večer ke svátku 28. října, i když se kvůli epidemii koronaviru v Česku společenský život omezuje.

Reklama

Letošní předávání státních vyznamenání z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana komplikuje epidemie, Hrad pracuje na tom, aby se i tak mohl ceremoniál uspořádat.

Článek

Tři týdny před nejdůležitějším státním svátkem 28. října, kdy uplyne 102 let od vzniku Československa, začal Hrad intenzivně řešit, za jakých podmínek bude možné uskutečnit tradiční slavnostní ceremonii, při níž prezident ve Vladislavském sále předává státní vyznamenání.

Seznam Zprávy zjistily, že se kvůli tomu v minulých dnech setkal prezidentův kancléř Vratislav Mynář s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Schůzku v dřívějším termínu přitom znemožňovalo to, že hlavní hygienička se zkraje září nakazila právě koronavirem a naplno se zpět do úřadu vrátila z domácí izolace až minulý týden.

Schůzku kvůli uspořádání slavnostního ceremoniálu potvrdili Seznam Zprávám hlavní hygienička i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Dohodli jsme se, že kancelář pana prezidenta podá návrh k posouzení, za jakých podmínek by se mohla ceremonie uskutečnit,“ uvedla Jarmila Rážová.

Hrad zatím nechce o podrobnostech mluvit. Není tedy například jasné, zda se ke zvažovaným podmínkám řadí například to, že v sále by musel být oproti předešlým rokům nižší počet účastníků.

„Klíčové je zachování slavnostního večera ve Vladislavském sále. Musíme však při organizaci vycházet z aktuální epidemiologické situace,“ napsal Ovčáček.

Prezident Zeman už během uplynulého víkendu v televizi Prima popsal, jak je pro něj důležité, aby k předávání vyznamenání došlo.

„Budu doslova prosit, aby byl zachován svátek 28. října, i když v omezeném režimu,“ prohlásil prezident. Podle něj by bylo zrušení oslav kvůli koronaviru zbabělostí a ostudou.

Už dříve přitom prozradil, že 28. října hodlá mimo jiné udělit státní vyznamenání novému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Ocenit ho chce za to, jak se podílel na zvládnutí první vlny epidemie koronaviru na jaře.

Roman Prymula ho údajně požádal, aby ocenění odložil o rok až podle toho, jak se podaří zvládnout druhou vlnu, Zeman ale řekl, že si ministr zaslouží ocenění už teď.

Prezident také uvedl, že hodlá udělit in memoriam Řád bílého lva zpěvákovi Karlu Gottovi, který loni zemřel. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová podle něj už potvrdila, že vyznamenání převezme.

Naopak vdova po předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, jehož ocenění Miloš Zeman také avizoval, předem státní vyznamenání pro letos náhle zesnulého manžela převzít odmítla. „Určitě by si to nepřál,“ řekla Věra Kuberová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kancléř Mynář v úterý ČTK řekl, že by při tomto slavnostním aktu už prezident nemusel mít ortézu na ruce, kterou si zlomil na konci srpna a musel se podrobil operaci v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Kontrolní rentgen podle Mynáře prokázal, že se zlomená ruka hojí dobře. Konečné slovo ale budou mít lékaři.

Reklama

Doporučované