Hlavní obsah

Na Hradě bez Jindřicha Forejta: méně fanfár z Libuše, už žádná one man show

„Nejsem sběratelem drbů, nejsem majitelem videopůjčovny," říká k odchodu ceremoniáře Forejta kancléř Vratislav Mynář.

 

Reklama

Prezidentův kancléř Mynář popisuje v rozhovoru okolnosti odchodu ceremoniáře Jindřicha Forejta.

Článek

Protokol v kanceláři prezidenta republiky začne po odchodu dlouholetého šéfa Jindřicha Forejta fungovat trochu jinak. Přeje si to kancléř Vratislav Mynář. Pověřil nového ředitele protokolu Miroslava Sklenáře, aby mu dokonce týdne předložil novou koncepci fungování svého týmu. A sám kancléř má několik doporučení.

Mynář v rozhovoru pro Seznam řekl, že si především přeje, aby jednotliví členové odboru protokolu byli navzájem více zastupitelní než doposud. Naráží na to, že Jindřich Forejt si pod sebe stahoval organizaci všech důležitých prezidentových akcí - zahraniční návštěvy i přijetí nebo důležité domácí ceremonie jako třeba oslavy 28. října. Ostatním nechával na starosti maximálně Zemanovy výjezdy do regionů nebo péči o program první dámy Ivany Zemanové.

Bude teď méně ceremonií?

„Já si budu přát větší zastupitelnost, větší možnost substituce ředitele, jeho zástupce a členů protokolu," řekl kancléř Mynář. Například Sklenář je také vyznavač méně ceremonií, aby se méně hrála slavnostní Libuše a má raději civilnější pojetí různých akcí. Naopak Jindřich Forejt se vždy vyžíval ve slavnostním aranžmá, se zálibou se inspiroval v historii. „Samozřejmě Mirek Sklenář i Jindra Forejt jsou zkušení, ale každý je jiný a má trochu jiný rukopis," říká Mynář.

Kancléř v rozhovoru pro Seznam mluví také o okolnostech Forejtova nečekaného odchodu. Ubezpečuje, že jediným důvodem je opravdu Forejtův zdravotní stav, nikoliv kompromitující video. „Kdyby to nebyly vážné zdravotní důvody, tak by s rezignací Jindra určitě nepřišel. Nejsem ale hyena, nechtěl jsem zkoumat, co mu je a víc se nevyptával. Nevím ani, jaké má další plány, ale určitě bude potřebovat nějakou dobu na zotavenou," řekl Mynář.

Pusťte si také: Jak probíhala schůzka s údajnými autory kompromitujícího videa na Jindřicha Forejta.

Reklama

Doporučované