Hlavní obsah

Trestní stíhání Mynáře pokračuje. Stížnost mu zamítli

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Kancléř Vratislav Mynář neuspěl se stížností proti svému obvinění. Podal ji poté, co byl letos v únoru obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Článek

Případ souvisí s deset let starou dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Na jeho stavbu získala Mynářova firma Clever Management podporu téměř šesti milionů korun z ROP Střední Morava.

Brněnské krajské statní zastupitelství v pátek uvedlo, že Mynářovu stížnost zamítlo. To znamená, že stíhání kancléře pokračuje a policisté mohou dále tento případ vyšetřovat.

„V trestní věci dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie v souvislosti s poskytnutím dotace Úřadem regionální rady soudržnosti Střední Morava na výstavbu penzionu státní zástupce zamítl stížnost 53 leté fyzické osoby proti usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Mynář na dotazy Seznam Zpráv během pátečního dne nereagoval. Neodpověděl ani jeho advokát Lukáš Trojan.

Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Vratislav Mynář v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství.

To v roce 2008 schválilo Spolku Chřibák částku třináct milionů korun na výstavbu ubytovny pro sportovce, z níž pak byla stavba dobudována na penzion. Podle obvinění byl Vratislav Mynář, který byl hospodářem tohoto spolku, o této původní dotaci detailně informován.

Spolek projekt nedokončil, pokračovala v něm firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ napsala policie.

Vratislav Mynář s tímto tvrzením dlouhodobě nesouhlasí. Své argumenty znovu zopakoval ve zmíněné stížnosti. V ní píše, že jeho firma Clever Management v tomto případě žádné jiné dotace nečerpala a projekty nerealizovala. A doplnil, že dotační úřad o předešlé stavbě informovali.

„Žádost o dotaci nebyla chybně vyplněna, neboť nad rámec instrukcí zpracovatel žádosti vyplnil do vytýkané kolonky žádosti o dotaci informaci o předchozím projektu občanského sdružení Chřibák,“ popsal Mynář ve své stížnosti.

Vratislav Mynář si prostřednictvím svého advokáta Lukáše Trojana třeba stěžoval na to, že jeho případ neměli dozorovat státní zástupci z Brna, ale z Olomouce. Zdůvodňoval to tím, že policie určila jako místo údajného spáchání trestného činu tam, kde sídlí dotační úřad. A to je právě v Olomouci.

Nelíbilo se mu také, že usnesení k zahájení trestního stíhání nebylo dostatečně odůvodněno.

Kancléř také tvrdí, že je jeho případ už promlčený. Policie mu totiž klade za vinu, že dal pokyny k finalizaci žádosti o dotaci a poté také k jejímu podání, k čemuž došlo 26. listopadu 2009. Pro Mynáře je to datum, od něhož začala desetiletá promlčecí lhůta běžet.

Žalobci s tímto výkladem nesouhlasí. „Podle našeho názoru se promlčecí lhůta počítá od doby, kdy byla proplacena dotace,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková pak uvedla, že první část dotace byla firmě Clever Management proplacena 30. září 2011. Další pak 8. března 2012.

V takovém případě by promlčecí lhůta, jak uvádí vyšetřovatelé, neskončila loni v listopadu, ale až letos v září.

Reklama

Doporučované