Hlavní obsah

Kancléř Mynář napsal disciplinární komisi UEFA kvůli Kúdelovi

Foto: Profimedia.cz

Vratislav Mynář s manželkou Alex na utkání Slavia-Leicester. Nad nimi Petra Kvitová, vpravo na snímku Martin Malík, předseda FAČR.

Reklama

Do debaty o trestu za rasismus fotbalisty Ondřeje Kúdely vstoupil nečekaný muž. Disciplinární komisi UEFA napsal nesouhlasný dopis Vratislav Mynář, kancléř prezidenta republiky Miloše Zemana, na něhož se v textu též odkazuje.

Článek

Vratislav Mynář se staví k verdiktu orgánu UEFA velmi kriticky. Zpochybňuje trest samotný a zpochybňuje i boj proti rasismu, který se podle něj stal v tomto podání „vrcholem pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům“.

Mynářův dopis adresovaný disciplinární komisi UEFA se objevil na oficiálním webu Kanceláře prezidenta republiky.

„Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu,“ píše Mynář. „Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu.“

Kancléř reaguje na středeční rozhodnutí UEFA potrestat slávistického fotbalistu Ondřeje Kúdelu za projev rasismu. Kúdela nesmí odehrát 10 soutěžních utkání, organizovaných UEFA, a to jak na klubové, tak na reprezentační úrovni. Pokud hráč nebude úspěšný se svým připravovaným odvoláním, přijde o účast na letním turnaji Euro.

Trest se odvíjí od událostí z utkání Evropské ligy, které se hrálo 18. března v Glasgow mezi domácími Rangers a pražskou Slavií. Hráč Kúdela v v závěru utkání s rukou před ústy řekl cosi protihráči Glenu Kamarovi. Podle Kamary padla rasistická urážka o „fu..ing monkey“, tedy o „zas..ané opici“.

Kúdela to odmítá, připouští vulgaritu, nikoli rasismus. Utkání bylo vyhrocené, došlo v něm mimo jiné ke zranění brankáře hostí Ondřeje Koláře na hlavě. Po utkání pak Kamara udeřil Kúdelu pěstí. Za to dostal trest zákazu startu ve 3 utkáních v klubových soutěžích UEFA.

Celý případ, jakož i informace o Kúdelově trestu, jsme podrobně popsali zde.

Verdikt v Česku vyvolal velkou vlnu nesouhlasných reakcí, zejména na sociálních sítích. Přesto je velmi překvapivé, že se k věci vyjádřil i kancléř prezidenta republiky. A to ještě formou dopisu adresovaného disciplinární komisi UEFA, tedy Unie evropských fotbalových asociací, která řídí a organizuje fotbal na evropském kontinentu.

Mynářem nastolená komunikační platforma je velmi netradiční, patrně bezprecedentní. Vrcholní politici či jejich aparát se objevují na VIP tribunách u příležitosti významných fotbalových zápasů či turnajů. Samotné dění ve fotbale v médiích komentují výjimečně, obecně v souvislosti s kandidaturami jednotlivých zemí na pořadatelství MS či turnaje Euro.

Ale aby tak významný státní činovník psal dopis disciplinární komisi UEFA a rozporoval její rozhodnutí, to je velmi neobvyklé.

„Přestože na to patrně nejste zvyklí, dovolím si vám vzkázat jednu věc. Velmi oceňuji to, že česká veřejnost se s vaším verdiktem neztotožňuje, a to napříč celou společností. Naopak se vám – byť možná jen na krátkou dobu – podařilo spojit i odvěké rivaly. Nepoklekneme před vámi a žádné výhrůžky na českého fotbalového fanouška neplatí,“ odkazuje Mynář nepřímo i na protirasistické hnutí Black Lives Matter. Sportovci, kteří ho podporují, totiž před zápasy na znamení toho pokleknou.

„Se situací je podrobně seznámen prezident republiky Miloš Zeman a považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům České republiky, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni. Zároveň přeje všem hráčům a fanouškům, aby se celou záležitostí nenechali odradit a i nadále tak srdnatě podporovali svůj tým,“ odkazuje se kancléř Vratislav Mynář i na prezidenta republiky.

Mynář ve svém dopisu reflektuje průběh utkání a s ním spojených událostí. A to velmi emocionálně. Píše například, že hráč Rangers „rozdrtil lebku“ brankáři Kolářovi. Jeho poranění popsali představitelé Slavie jako frakturu čelní kosti, navíc brankář utrpěl i otřes mozku.

Incident vyvolal na hřišti vášně. A jedním z jeho důsledků byl i konflikt mezi Ondřejem Kúdelou a jeho protihráčem Glenem Kamarou. Podle něj na se Kúdela dopustil rasistické nadávky.

Mynář k tomu píše: „A údajný rasismus? Trest na 10 zápasů. Podotýkám, že rasismus neprokázaný a domnělý. I samotný inspektor UEFA zpochybňoval, že Ondřej Kúdela pronesl rasistický výrok. Přesto jste rozhodli o zcela bezprecedentním potrestání hráče, který nikomu neublížil a pouze slovně - dle svého vyjádření - urazil svého soupeře.“

Mynář se odkazuje na to, že Glen Kamara hledal svědky svého tvrzení o rasistickém projevu mezi spoluhráči. Rozhodčí a další oficiální osoby slůvko „monkey“ neslyšeli. A španělský vyšetřovatel UEFA ve své zprávě uvedl, že tu stojí tvrzení proti tvrzení.

Mynář se vyhranil proti způsobu, jak UEFA bojuje proti rasismu. „Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech. Proto také považuji za nezbytné se proti tomuto postupu ohradit.“

Vratislav Mynář patří mezi fanoušky pražské Slavie. Pozdvižení před časem vyvolala fotografie, která ho zachytila ve VIP lóži na stadionu v Edenu u příležitosti utkání s Leicesterem. Hlavní postavou skandálu byl tehdy Roman Prymula, který ještě odpoledne vyzýval k co nejtvrdšímu lockdownu a pak šel večer na fotbal, kam směli jen pozvaní VIP hosté.

Prezident Miloš Zeman a jeho kancelář jsou dlouhodobě pozitivně nakloněni spolupráci Česka s Čínskou lidovou republikou. Fotbalová Slavia má čínského vlastníka. Nejprve šlo o společnost CEFC, jejíž představitel Jie Ťien-ming, který patřil mezi prezidentovy poradce, je už dlouhodobě nezvěstný.

Po pádu společnosti CEFC převzala Slavii a další čínská aktiva v České republice čínská státní společnost CITIC, která zaměstnává i Jaroslava Tvrdíka, předsedu představenstva fotbalového klubu SK Slavia Praha.

Reklama

Doporučované