Hlavní obsah

Kancléř Mynář stavěl bez povolení. Musel odložit dostavbu své vily i stěhování

Vratislav Mynář řeší komplikace se svou vilou. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář připustil problémy se svou vilou v Praze-Strašnicích, do které se zatím nemohl přestěhovat.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář už přes dva roky čeká na povolení k dostavbě své vily v pražských Strašnicích.

Musel o něj požádat, protože úředníci Prahy 10 při kontrole zjistili, že rekonstrukce, kterou ve vile zahájil, je rozsáhlejší, než Mynář původně ohlásil.

Kvůli chybějícímu povolení, jež proto k přestavbě potřebuje, kancléř stále vilu nedokončil a musel odložit i stěhování.

Vila od advokáta

Prvorepublikový dům koupil Vratislav Mynář už v době, kdy vykonával funkci hradního kancléře.

Bylo to na konci roku 2014 a Mynář třípodlažní budovu, v níž má každé patro výměru přes sto metrů čtverečních, získal za 5,5 milionu korun od známého pražského advokáta Víta Širokého. Na podzim 2015 se Mynář pustil do rekonstrukce, kterou, jak bylo zmíněno, dodnes nedokončil.

Stavební odbor Prahy 10 s Mynářem vede řízení. Mluvčí městské části Vít Novák Seznamu potvrdil, že se týká přestavby vily. „Na dané stavbě probíhá řízení, které dosud nebylo pravomocně ukončeno,“ uvedl Novák.

Proč kancléř stále ještě dodatečně povolení nezískal, nechtěl mluvčí Novák - s ohledem na povinnost zachovat mlčenlivost o žadateli - sdělit.

Vratislav Mynář pak na dotaz Seznamu také připustil, že komplikace s přestavbou řeší, i on však odmítl uvést detaily.

„Až to bude všechno v pořádku, tu vilu dodělám, dostavím a pak se tam nastěhuji. To je všechno, co vám k tomu mohu říct,“ řekl prezidentův kancléř.

Hrad tajil platy Vratislava Mynáře a spol.:

Video: Vojtěch Blažek

Seznam získal dokument stavebního odboru Prahy 10, který popisuje, v čem nastal problém.

Mynář původně tvrdil, že bude na vile dělat jen takzvané udržovací práce, na což by nepotřeboval stavební povolení.

Stavební úřad Prahy 10 však dostal podnět od jednoho z Mynářových strašnických sousedů, který úřad upozornil, že stavební práce a prováděné úpravy jsou nelegální.

Úředníci poté při kontrole přímo v domě v březnu 2016 zjistili, že Mynář nechal vyměnit a navýšit krov. Vybudoval také nové vnitřní schodiště a udělal další stavební úpravy, při nichž zasáhl do nosné konstrukce domu. Nechal rovněž některá okna zazdít a vytvořil pak nová.

Úředníci proto nechali tuto část rekonstrukce zastavit.

Stavební odbor Prahy 10 v dokumentu uvádí, že Mynář dělal tyto práce bez povolení. Aby je nemusel odstranit, musel Mynář požádat o dodatečné povolení.

„O mé vile se toho napsalo tolik, že už to další medializaci nepotřebuje,“ odmítl Mynář odpovídat na další otázky Seznamu.

Už v době, kdy hradní kancléř prvorepublikový dům kupoval, vzbudila jeho cena pochybnosti. Tři roky před tím ji totiž znalecký posudek ohodnotil na 11 až 13 milionů korun. Mynář však za ni zaplatil 5,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované